Problem z karta(?), prockiem(?)... sam nie wiem


(Pawtam) #1

Witam

W dniu dzisiejszym skompletowalem wreszcie swojego starego kompa, ktory to od ponad roku stal grzecznie pod biurkiem.

Wlaczam go i co widze...? Na monitorze widze jedynie wielki bialy kwadrat...

Nie wiem, ktory element zawiodl, badz tez moze jest po prostu zle podlaczony.

Co spawdzic? Dysk, grafika, pamiec, procek?

Pozdrawiam

Darth


(system) #2

hm ja stawiam ze to grafika, zacznij od tego

dysk raczej napewno odpada, od niego nie powinno byc takich problemow

pamieci raczej tez odpadaja, hm co do procka tez raczej nie powinno tak byc, moze plyta glowa, ale najpierw zaczalbym od grafiki


(squeet) #3

Jeśli jest to grafika na PCI, zmień slot. Jeśli na AGP - wyjmij i delikatnie wyczyść. Później umocuj ją, lecz na razie nie przykręcaj. U mnie w starym kompie musiałem kartę prawie na siłę wciskać...


(JNJN) #4

A przy starcie bios się wyświetla - są informacje.

A tryb awaryjny,przy starcie F8.

Sprawdź ustawienia na płycie i zworki i inne.

Reset biosu na default i ustaw tylko co trzeba.

Konserwacja kompa.

Sprawdzenie wszystkiego jeszcze raz.


(Pawtam) #5

Bios sie niestety nie wyswietla.

Slychac tylko jak dysk rusza i wiatrak na procku... dlaje juz wiecie... :wink:

Od samego poczatku nie ma nic oprocz bialego kwadratu.

Pozdrawiam

Darth


(squeet) #6

Masz podłączone głośniki? Albo zewnętrzne albo ten wewnętrzny? Jeśli tak, i skoro tak się dzieje, komputer powinien wydać z siebie pipnięcia... W połączeniu z rodzajem płyty głównej można ewentualnie dojść do tego, cóż to powoduje...


(Pawtam) #7

Glosnikow (ani zewnetrznego ani wewnetrznego) nie mam podpietych.

Z samego ranca podlacze i zobaczymy co mi "powiedza"..

Ja tez sklanial bym sie ku grafize... Jakby nie patrzec komp stal pod stolem rok czasu... moze cosik mu sie zakurzylo :wink:

Pozdrawiam

Darth


(squeet) #8

Podepnij. W tym przypadku tylko alarm płyty głównej w postaci pipania może coś powiedzieć... Pozdrawiam


(JNJN) #9

Bateria zasilająca cmos.

Czy sprawny monitor.

Karta grafiki

Pamięci

Procesor i jego ustawienia.

Płyta główna.

Zasilacz

KONSERWACJA

Zworki,kable,taśmy i reszta,czyli wszystko.


(Yole) #10

głosniki nic do tego. N płycie jest PC speakera a głsniczek znajduje sie w obudowie :slight_smile:


(Maciej Br) #11

Nie wiem jaką masz płytę, ale czy nie jest tak, że masz dwie grafiki jedną na

płycie zintegrowaną a w slocie masz drugą.


(Kretmen) #12

Ja miałem to samo... :smiley: Po sprawdzeniu okazało się że RAM bylo źle założone :slight_smile:


(Miet55) #13

Dawno temu miałem podobny przypadek, powypinaj wszystko co siedzi w slotach, przeczyść styki (watka + spiryt), dobrze też przedmuchać sloty, powinno pomóc :smiley:


(squeet) #14

Ja nie mam, bo mi się zwalił. Jest alternatywa wtedy -> normalne głośniki.


(Yole) #15

ciekawe jak podłaczysz głosniki na małego jacka do 4 pinow na płycie głownej :slight_smile:


(squeet) #16

Jeśli masz zintegrowaną kartę muzyczną (SB 16), która jest podłączona taśmą do płyty głównej, to działa :expressionless: No, przynajmniej u mnie. Pipczenie słyszę w całym pokoju, jak coś nie tak ;/


(Pawtam) #17

Na plycie nie mam nic... Grafika (riva TNT M 64) i dzwiek (SB 1024) sa oddzielnie. Podzespoly sprawdzilem wszystkie... Dysk, Ppamiec, grafika... wszystko podlaczone do innego kompa dziala. Nawalil chyba procek (P III 450). zmienilem go na inny (P II 266) i ruszylo... Ale i tak sa problemy.

Rusza BIOS, wszystko elegancko, az tu nagle pojawia sie biala plansza z wypisanymi podzespolami z zupelnie innego kompa :o (moge zamiescic screen zerobiony cyfrowka jak chcecie;-) i nijak nie da sie jej obejsc ani wylaczyc - dysk po sformatowaniu. Ustawilem w BIOSie aby ladowal sie z CD... tez niec z tego. Niby widzi ale i tak finalnie pojawia sie wspomniany wczesniej bialy ekran z dziwna specyfikacja sprzetowa...

Co Wy na to?

Pozdrawiam

Darth


(JNJN) #18

Może ktoś robił aktualizacje biosu tej płyty biosem z innej płyty i tu problem.

Wyjmij baterie na 30 minut,wymień ją najlepiej na nową lub zmierz ją miernikiem cyfrowym napięcia ma mieć powyżej 3V.

Czy płyta ustawienia procka i magistrali ma w biosie czy zworkami na płycie - sprawdź wszystko dokładnie na płycie.

Lub płyta umarła i koniec.