Problem z kartą WL-8305 w Ubuntu


(Mateok0) #1

No więc przed instalacją tego "wspaniałego" systemu chciałem sprawdzić czy będzie chodził mi internet :-D. Posiadam najnowszą wersję (Ubuntu.pl 6.12 Elokwentny Emu). Więc uruchomiłem sobie LiveCD. W urządzeniach wykryło moją kartę sieciową (PLANET WL-8305), więc już jest chyba sukces. Ustawiłem wszystko: IP, Bramki, nazwę sieci, klucz WEP, DNS'y. Niby wszystko jest dobrze, ale strona się wczytuje i ciągle pisze, że szuka jakiegoś tam adresu. Co jest grane? Czy ta karta sieciowa Wam chodzi? Czytałem, że w wersji 5 rozpoznaje ją, ale w tej też mi rozpoznało, tylko internet nie chce chodzić. Może trzeba zainstalować linuxa na dysk twardy? Ktoś już miał taki problem?

Bardzo proszę o pomoc


(Irabuntu) #2

Mam tą samą kartę i bez problemu chodzi w sesji live. Sprawdź może jeszcze raz dokładnie ustawienia sieci.


(El Presidento) #3

Na poczatek przeczytaj i zastosuj porady.


(jaru_r) #4

Też mam tą kartę i działa bez problemów. Może za dużo rzeczy wpisałeś?

Masz sieć konfigurowaną ręcznie, czy adresy przypisuje automatycznie DHCP? Jeśli jest automatyka, to wystarczy wpisać nazwę (ESSID) sieci i zaznaczyć automatyczną konfigurację i od tej pory wszystko powinno śmigać.


(sniper00) #5

ja wpisuje w ubuntu na Planet wl 8303 i podaje nazwę sieci, a klucz wep podaje jako hex bo jako dec nie łaczy mi się z netem....


(Monczkin) #6

mateok popraw tytuł na konkretny

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic ... 957#980957


(Mateok0) #7

Sieci nie mam automatycznej, muszę wpisać IP, Bramki, DNS'y. U mnie nie ma żadnego hex i dec tylko: szesnastkowy i normalny (ASCII). Próbowałem to zmienić, ale nic nie daje. Karta niby się łączy, bo kontrolka się świeci, ale nic pozatym :(. Gdy wpiszę w Firefox'ie stronę np. google.pl to mi na dole pisze "Ustalanie adresu serwera google.pl" i nic nie wyświetla się. Mam zainstalowaną Mandrive 2007 i na niej internet chodzi (chociaż byłby problemy z wykryciem karty). To co może być?

Ps: A chciałbym się spytać odnośnie ubuntu i jego instalacji. Czy da się go zainstalować na FAT32 czy potrzebuje swoich plików? (wiem, że to może głupie pytanie, ale w linuxie jestem zielony :D). I czy jeśli mam Viste, Mandrive, to czy jak zainstaluje ubuntu to czy będzie wszystko chodzić?


(sniper00) #8

szesnastkowy to właśnie hex ja muszę mieć hex jak podaje klucz....


(Me) #9

sprobuj podac klicz w ASCII a nie w hex... Moze wtedy "zadziala"

Moze popelniasz jakis blad przy hex...

Spod konsoli mozesz zrobic tak:

iwconfig eth2 essid Nazwa_sieci

iwconfig eth2 key s:12345678 lub iwconfig key hex_key

dhcpcd -t 20 -d eth2

Gdzie eth2 to interfejs wi-fi.

Jesli nie masz dhcpcd tylko dhcp-client to sprawdz w manualu jak to bedzie:)

wszystko oczywiscie z prawami root trzeba uruchomic;)


(Mateok0) #10

Próbowałem, nic nie daje

A niby jak mam to zrobić? Ja ubuntu nie mam na kompie tylko narazie wersja Live, bo chcę sprawdzić czy mi internet będzie chodził.

Macie jakiś inny sposób? Ja już nie mam siły... :frowning:


(Me) #11

sudo polecenie

Złączono Posta : 28.03.2007 (Sro) 15:46

ale zreszta chyba jest tez cos takego jak terminal administratora czy jakos tak...


(Mateok0) #12

No więc zrobiłem tak: wpisałem plecenie "iwconfig" i pojawiła mi się moja karta i wszystkie dane (nie eth0 tylko wlan0). Następnie wpisałem polecenie "iwlist wlan0 scanning" i wygryło mi wszystkie sieci. Niestety, ale nawet w windowsie się nie podłącze do pozostałych oprócz tej mojej bo mają klucz WEP. No i ukazała się też moja sieć, wszystkie dane. Ustawiłem wszystko i internet nadal nie chodzi. Co jest?


(radiator) #13

pytasz co jest? a ja odpowiadam linuks jest. tez mam pod susem ze widze moja karte wszystko git wpisuje sida haslo nic. ustwilem na ap bez zabezpieczen i tez nie moge sie polaczyc. to jest wlasnie linuks. chcetnie bym na lapie go postawil i pracowal w drugim pokoju siedzac na wifi. niestety lin bez netu to szkoda czasu. dlatego mam winde.a szkoda bok ubuntu i suse faje sa i godne uwagi.

aby rozwiazc en problem zmieniam karte wifi po swietach. oparta na atherosie i tyle. zobacze wowczas czy cos sie zmieni


(Mateok0) #14

No, ale mam zainstalowaną Mandrive 2007 i intenet na niej chodzi! Więc dlaczego tutaj nie chce?


(radiator) #15

sprawdz wersje jada na jednej distro i drugiej moze mandaryna ma nowsze jaderko ktore rozpoznaje ja takrte


(roobal) #16

Dobrze to ujales "wspanialy" system, ktory jak zwykle ma problem z konfiguracja neta, gdyby to zostalo dopracowane w ubuntu 7 moze bym sie przerzucil na ten system, ktory w chwili obecnej jest syfem.

Zajrzyj sobie tu: http://forum.ubuntu.pl/viewtopic.php?t= ... et+wl-8305 lub tu http://forum.ubuntu.pl/viewtopic.php?t= ... et+wl-8305 lub http://forum.ubuntu.pl/viewtopic.php?t= ... et+wl-8305 albo tu http://forum.ubuntu.pl/viewtopic.php?t= ... et+wl-8305

Pozdrawiam!


(Mateok0) #17

Mówiłem, że kartę mi automatycznie wykryło bez żadnych problemów. Jest tylko problem, iż z internetem się nie połączy :frowning:

Ma ktoś jakies pomysły?


(roobal) #18

Przeszukaj dokladnie forum ubuntu http://forum.ubuntu.pl tam znajdziesz najlepsza odpowiedz!

Pozdrawiam!


(komin15) #19

Ja mam tą samą karte. Zainstalowałem system, włączyłem FF i już chodził net, nie musiałem ustawiać.


(Filek 007) #20

bo jak wpisujesz recznie to musisz zrestartowac komputer, a przed restartem wkonsoli w ubuntu musisz dac:

ifup ethx

gdzie x to numer twojej karty, przpyszczam ze to bedzie 0, czyli np:

ifup eth0

ale niestety jak zrestartujesz to ustawienia ci sie usuna. czyli nie pujdzie zrobic z live cd. pujdzie tym sposobem jesli zainstalujesz ubuntu na dysk