Problem z kodekami audio


(qw) #1

Witam.

Od jakiegoś czasu mam problem z odtwarzanym dźwiękiem w filmach; tzn. głosy z drugiego planu przenoszą się jakby na pierwszy i na odwrót. W efekcie słyszę lepiej pierdnięcie kocura za ustępem niż pierwszoplanową rozmowę, która jest przytłumiona. Używałem zwykle BestPlayera 1.0. Problem w tym, że nie mogę mu wczytać AC3filter.

Odinstalowałem kodeki i zainstalowałem jeszcze raz. To samo. Proszę o pomoc. Z góry dzięki za odpowiedzi.

qw :slight_smile:


(boczi) #2

A jakich kodeków używasz, jeśli można wiedzieć? Chodzi mi też o ich wersje.


(qw) #3

Ostatnio ściągnąłem z sieci: K-Lite Codec Pack 2.48full


(inż. Piniol) #4

A dzieje się tak ze wszsytkimi filmami?? bo może ten typ tak ma :wink: ehehe


(qw) #5

I jeszcze ciekawa sprawa: pod winampem (v.3) dźwięk był ok, ale nie dało się wgrać obrazu.

Niezły miszmasz :-x

Wszystkie filmy mają tak samo Przypuszczam ,ze to sprawa np AC3Filter, tylko jak zrobic, zeby dany program go widział?

Jezeli ktos moze mi poradzic to wielkie dzieki.


(Noboo) #6

tu masz zbioor chyba wszystkiego czego tylko potrzeba do odtwarzania filmow ... wsio!

http://www.free-codecs.com/ACE_Mega_CoD ... wnload.htm


(Damian) #7

Zrób tak:

Odinstaluj całkowicie wszystkie codecki, które posiadasz w systemie, przeczyść rejestr programem JV16 Powertools i zainstaluj K-Lite Codec Pack 2.48 full


(qw) #8

Dzięki wszystkim za pomoc. Otóż okazało się, że to nie sprawa kodeków:)


(Damian) #9

A napiszesz nam w czym był problem ?


(qw) #10

Chodziło o ustawienia sprzętowe karty dźwiekowej. Pogrzebałem w ustawieniach (Sound Effect Manager) i naprawiłem:) Ale jakie było moje zdziwienie :o kiedy dzisiaj przyszedłem i po odpaleniu np winampa wyskoczył błąd Bad Direct sound Driver, etc i kod błędu: 88780078

okazało się, że sterownik karty został wyłączony (być może przypadkiem), właczyłem (P.sterowania->Dżwięk i multimedia->Sprzęt) i działa! :stuck_out_tongue:

Ale kodeki się przydały;)