Hej,
Składałem w ten weekend komputer (specyfikacja na końcu). Po złożeniu długo główkowałem, gdyż nie załączał się bios. Ostatecznie zaktualizowałem go poprzez funkcje flash bios, którą posiada płyta główna. Po aktualizacji odpaliłem komputer i nadal nie działało. Wtedy wyciągnąłem jedną z dwóch kości RAM i komputer zadziałał. Wszystko fajnie, poinstalowalem windowsa, sterowniki do karty graficznej i gry. Pod koniec dnia dorzuciłem drugą kość RAMu, ale zaraz obok tej pierwszej (bo przy ustawieniu dual channel znowu komp nie załączał biosa). Dzisiaj podczas używania przeglądarki straciłem połączenie z internetem. Czekałem kilka minut, ale połączenie nie wróciło, więc zresetowałem komputer. Problem w tym, że ani bios, ani Windows znowu nie chcą się odpalić. Próbowałem różnych konfiguracji z przekładaniem RAMu, a nawet wypięciem karty sieciowej (czytałem, że niektórym ten konkretny model płatał figle). Jeśli macie jakiś pomysł, co mogę w tej sytuacji poradzić - dajcie znać. Pozdrawiam serdecznie.
Specyfikacja komputera:
Płyta główna: Msi b450 tomahawk max
Procesor: Ryzen 5 3600
Karta graficzna: Gigabyte RTX 2070 Super windforce 3X
Ram: Crucial Ballistix Sport LT Red DDR4 16GB (2x8GB) 3000 CL15
Dysk: SSD MICRON 1300 1TB 3D NAND 530/520
Zasilacz: SilentiumPC Vero L2 Bronze 600W 2x 6+2pin
Karta sieciowa: Asus Dual-band Wireless AC1300 PCI-E PCE-AC56/EU
System: Windows 10 64bit oem
Tak jest. Aczkolwiek poprzednio to właśnie pojedyncza kość w czwartym slocie podziałała.
Ciekawa sprawa: wkładałem każdą z kości do każdego slotu po kolei i odkryłem, że rgb w myszce włączy się jedynie, gdy kość jest w trzecim lub czwartym slocie. Czy to znaczy, że pierwsze dwa sloty (licząc od strony procesora) mogą być uszkodzone?
Mark7: Obecnie nie mam takiej możliwości, ze względu na brak drugiego komputera, na którym mógłbym to sprawdzić. Jest sens zanosić kości do jakiegoś lokalnego serwisu komputerowego, żeby mi to sprawdzili?
Nie potrzeba drugiego komputera do sprawdzania kości RAM. Po prostu włóż jedną kość i uruchom komputer, następnie sprawdź każdą z kości RAM programem diagnostycznym. Jeśli chodzi o kości RAM to trzeba je umieszczać tak jak pisze instrukcja obsługi. Tam jest informacja, które sloty obsadzać jako pierwsze mając dwie czy cztery kości. Z reguły jako pierwsze obsadza się sloty numer 2 i 4 patrząc od procesora. Włóż jedną kość do slotu 2 wykonaj test. Następnie włóż drugą kość do slotu 2 i ponownie wykonaj test. Jeśli nie ma błędów to uruchom komputer na jednej kości RAM wejdź do bios i ustaw na sztywno zegar RAM na 3000 MHz, zapisz ustawienia biosu i uruchom komputer. Następnie wyłącz system i dołóż drugą kość do slotu numer 4 i uruchom komputer. To powinno rozwiązać problem. Polega on prawdopodobnie na tym, że ustawienia biosu i zegara pamięci masz na auta zamiast 3000 MHz, gdy tę wartość się wymusi powinno działać.
Cały problem polega na tym, że nie mogę wejść do biosu - nie odpala się. Włączam komputer i ekran jest cały czas czarny. Nie odpala się bios, nie odpala się windows.
Wyłącz komputer i odłącz kabel zasilający, wyjmij bateryjkę biosu na płycie głównej. Odczekaj 30 sekund, włóż bateryjkę na miejsce. Uruchom komputer z jedną kością RAM w drugim slocie i wprowadź ustawienia biosu.
Odłącz wtyczki zasilające kartę graficzną i sprawdź styk w złączach zasilających kartę graficzną. Wepnij wtyczki zasilające kartę graficzną ponownie i sprawdź czy pomogło, jeśli nie to wyjmij kartę graficzną z komputera i osadź ją ponownie w slocie. Być może wina leży po stronie karty graficznej i nie podaje obrazu na ekran.
Jak bios nie odpala, to nic nie uruchomi.
Miałem tak w lipcu, nawet kupiłem drugi komputer, a to była wina monitora. Albo coś źle łączy albo już szmelc, o ile to monitor.
Monitor kupiłem rok temu, nówka sztuka ze sklepu. Podłączam go tym samym kablem do laptopa i jest okej.
Mark7: Spróbowałem, ale nadal na monitorze nic się nie wyświetla. Sprawdziłem na YouTube jak to powinno wyglądać i niestety u mnie MemTest się nie odpala. Bootowanie z pendive miałem już ustawione wcześniej na potrzeby instalacji windowsa z pendrive. Nie jestem w stanie przeprowadzić tego testu, nie dochodzę nawet do biosu. Nic a nic się nie wyświetla na ekranie od włączenia komputera.