Problem z komputerem ;/ ! pomocy


(Damian5040) #1

Mam nowy komputer na gwarancji . Wiem że mam go oddać to fakt ale może wasze doświadczenie pomoże mi szybciej rozwiązać problem bo już byłem 3 razy w sklepie i niby chodził a jak się budzę rano już nie chodzi PC. Tzn problem taki: na karcie mam zielone diody i gdy uruchamiam kompa jest czarny ekran i pisze coś że monitor nie ma sygnału i słyszę 6 krótkich dźwięków następnie jeden inny który zawsze mi dawał znać od płyty głównej. Oczywiście diody na karcie się nie palą a powinny. Lepsze jest jeszcze to że odczekam pare godzinek i komputer chodzi gram w gry wszystko na full i nic ... Co to może być??

Osprzęt to:

Procesor intel core i5 2500k 3.3Ghz

Płyta główna Asrock P67 PRO 3 SE

Obudowa Aerocool PGS X-WARIOR

Karta sieciowa zintegrowana

Pamięć ram 4gb goodram DDR3

Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 570 Super over clock

Zasilacz Chieftec CHT-550-80P 80+

I to na tyle. wymienili mi zasilacz i dalej ten sam problem ;/

-- Dodane 09.10.2011 (N) 9:20 --

przepraszam ale jest to raczej 5 dźwięków krótkich


(DarkPeter) #2

5 krótkich może oznaczać błąd karty graficznej lub pamięci na niej.

Jeśli masz nie zaplombowany komputer, to możesz spróbować wyjąć i włożyć ponownie kartę grafiki.


(silvver) #3

Nie masz trochę za słabego zasilacza na taki zestaw?

W wymaganiach GTX 570 jest podawany co najmniej zasilacz 550W (czyli taki jak masz), jednak jest to w odniesieniu do karty referencyjnej.

A ty posiadasz wersję superoverclocked, o dość znacznie wyższych zegarach niż referencyjna konstrukcja.

Wymienili ci zasilacz na ten sam model?

Problemy może powodować też sama karta graficzna, a nie zasilacz. Masz najnowsze sterowniki? bety?

Może masz jakiś soft od płyty głównej, który automatycznie ci podkręca podzespoły? Albo jakąś taką opcję w BIOSie?


(_abrakadabra_) #4

5 krótkich beep'nięć odnosi się do procka. Btw, wtyczki do zasilania karty podpięte (6 i 8 pin) ? Producent podaje, że do tej karty potrzebny jest zasilacz 650W (z drugiej strony ten zestaw w stresie więcej jak około 400W nie bierze).


(DarkPeter) #5

Odnośnie powyżyszych odpowiedzi, 5 krótkich sygnałów w zależności od Biosu (AMI,AWARD itp.) może oznaczać błąd karty albo procesora.

Lecz w tym przypadku raczej o kartę chodzi.

Właśnie sprawdź czy masz podpięte dodtakowe zasilanie do karty.


(_abrakadabra_) #6

W Asrock'u jest Ami - a to oznacz błąd procka.


(DarkPeter) #7

Może i tak jest, ale to nowszy bios.

Przy uszkodzeniu procka chyba by kolega długo nie pograł.

Może proc nie umijętnie podkręcony.

Przydałby się jakieś zrzuty z Everest-a


(_abrakadabra_) #8

Ja nic nie powiedziałem, że procek jest uwalony, tylko że producent podaje, że na płycie jest ami a 5 krótkich tyczy się w takim razie procka.

Nie wiem jak wy, ale na na sieci nie mogę znaleźć takiego modelu zasilacza, który podał autor oO


(Damian5040) #9

Teraz właśnie siedze na nim co do zasilacza czubki wymienili mi na 500W jakis shit ;p bo jak wbijam w obojetnie jaka gre po 10min mnie wurzuca tzn wylacza sie sam kom ale to na pewno od zasilacza chcieli tylko zobaczyc czy zasilacz ma wine tego pikania. Nic nie podkrecalem wiec to chyba nie zalezy od tego . Mysle o tej karcie graficznej jak juz bo te diody mnie nie pokoja :slight_smile: a co do screena z everseta dokladnie jaka zakladke albo cos byscie chcieli??:stuck_out_tongue: Dzieki za udzielenie sie w temat :slight_smile:

-- Dodane 16.10.2011 (N) 10:01 --

Już jest ok wystraczyło wymienić zasilacz na 650W :smiley: dzieki za wszystko panowie :wink: temat do zamkniecia