Problem z komputerem, sam sie wyłącza oO


(Biellun) #1

Witam... nie wiem czy dobrze trafiłem w dział, jak nie to wybaczcie . Mam problem z kompem, mianowicie gdy odpalam grę Call of Duty 4, po paru minutach gry komp nagle wyłącza się, nic żadnego komunikatu dosłownie nic... Myślę że może to być albo przegrzewająca się karta graficzna lub coś nie tak jest z zasilaczem. Poczytałem trochę na forach i użyłem programu "SpeedFan", o to co mi pokazało. Nie znam się na tym ale wy pewnie tak. Sądzę że to zasilacz ale mogę sie mylić. Czekam na komentarze, z góry dzięki.

http://www.euro-net.pl/~widmo/SFLog20080226.csv

Komputer

System operacyjny Microsoft Windows XP Home Edition

Dodatek service pack systemu operacyjnego Dodatek Service Pack 2

DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c)

Płyta główna

Typ procesora AMD Athlon 64, 1800 MHz (9 x 200) 3000+

Nazwa płyty głównej Asus A8N-E (3 PCI, 2 PCI-E x1, 1 PCI-E x4, 1 PCI-E x16, 4 DDR DIMM, Audio, Gigabit LAN)

Mikroukład płyty głównej nVIDIA nForce4 Ultra, AMD Hammer

Pamięć fizyczna 1024 MB (PC3200 DDR SDRAM)

Ekran

Karta wideo GeForce 7800 GT (256 MB)

Karta wideo MSI NX7800GT NVIDIA GeForce 7800 GT (256 MB)

Akcelerator 3D nVIDIA GeForce 7800 GT

Monitor Samsung SyncMaster 730B (Digital) 17" LCD

Magazyn

Kontroler SCSI/RAID SCSI/RAID Host Controller

Dysk fizyczny SAMSUNG SP2004C (200 GB, 7200 RPM, SATA-II)

Napęd dysków optycznych LITE-ON DVDRW LH-18A1H

Napęd dysków optycznych UX5534T GDC154H SCSI CdRom Device

Status dysków SMART OK

Zasilanie MODE COM FEEL - 350W

Partycje

C: (NTFS) 20010 MB (10590 MB wolne)

D: (NTFS) 70001 MB (2092 MB wolne)

E: (NTFS) 70001 MB (10778 MB wolne)

F: (NTFS) 30765 MB (15500 MB wolne)

Rozmiar całkowity 186.3 GB (38.0 GB wolne)

Urządzenia wejściowe

Klawiatura Urządzenie klawiatury HID

Mysz Mysz zgodna z HID

Sieć

Karta sieciowa Karta Realtek RTL8139 Family PCI Fast Ethernet NIC

Karta sieciowa NVIDIA nForce Networking Controller

Urządzenia zewnętrzne

Urządzenie USB Razer Diamondback 3G


(dragonn) #2

Może wina zasilacza. Feel to jedne z najgorszych.


(Pio 93) #3

po 1 wymien ram bo moze jest uszkodzony (ja wymienilem ram i sie przestal resetowac)

po 2 mozesz miec “zimne luty” w plycie glownej jak nie wiesz co to wejdz w google i poszukaj

Ps nie mam polskich znakow


(Przemi G) #4

Po pierwsze wejdź w BIOS i pewnie masz ustawione temperatury po których przekroczeniu komp się ma wyłaczyć. Tam jest taka specjalna zakładka, napewno znajdziesz i ustaw na najwyższe (u mnie np.75 C) lub disable. Przeczyść elementy chłodzące w kompie i podociskaj wszystko.


(Biellun) #5

Hehehe nie czytając twojego posta, przeczyściłem komputer i powiem szczerze że grałem z bitą godzinę i się nie resetował. Ale w końcu musiał nadejść ten moment i sie zresetował. Więc wszedłem w BIOS - POWER - HARDWARE MONITOR i co zobaczyłem:

Q- FAN CONTROLLER [DISABLED]

Vcore Voltage [1.40v]

3.3 V Voltage [około 3.26 V] !!

5V Voltage [około 4.97 V] !!

12V Voltage [około 11.96 V] !!

To trochę mnie zaniepokoiło, ale poszukam jeszcze w biosie żeby wyłączyć , może i Ty masz rację… ( może na pewno :wink: ) Pozdrawiam, napiszę jak udało się zażegnać problem i czy znalazłem coś do wyłączenia.


(Przemi G) #6

Jeśli nie zażegnamy problemu to na ławki podejrzanych idzie ram i zasilacz. Najlepiej jakbyś miał ich na podmianę od kogoś i takim sposobem znalazł winowajcę.


(Ahorn) #7

cóż ja pamiętam że miałem ten sam problem i winne był sterowniki mojej karty graficznej :stuck_out_tongue:


(Biellun) #8

Więc z podmianą części będzie problem ale popytam. Co do ustawień w BIOSIE :

Q- FAN CONTROLLER [DISABLED] - zmieniłem na ENABLE

Vcore Voltage [1.40v] - ustawiłem na IGNORED (czy jakos tak, zeby ignorowało te napięcie)

3.3 V Voltage [około 3.26 V] !!

5V Voltage [około 4.97 V] !!

12V Voltage [około 11.96 V] - ustawiłem na IGNORED (czy jakos tak, zeby ignorowało te napięcie)

No ale komputer dalej się resetuje… ;/

Dzisiaj zainstaluje najnowsze sterowniki, zobaczymy czy to coś pomoże.