Problem z komputerem (samoczynny restart)

Witam. Tak jak napisałem w temacie mam problem z komputerem. Mianowicie po uruchomieniu go wszystko się ładnie odpala windows się załadowuje, ale po kilku minutach pracy komputer sam się restartuje i ponownie odpala. Czasem zamiast tego wyrzuca bluescreena. Komputer był w naprawie, ale gostek wymienił tylko zasilacz i dokręcił wiatrak na grafice bo była z pasywnym chłodzeniem i powiedział, że jeśli dalej się będzie tak działo to trzeba baterię wymienić. Zapewne chodziło mu o bateryjkę od biosu. Kiedy restart zaczął się powtarzać postanowiłem sam coś zrobić i przywróciłem domyślne ustawienia w biosie ale teraz kom się zatrzymuje podczas ładowania (kiedy można wejść do biosu) i chce jakiejś konfiguracji RAID.

Pomóżcie proszę naprawić tego kompa. Będę bardzo wdzięczny. :wink:

Dodane 08.03.2010 (Pn) 10:33

PS: Z tym RAIDEM sobie poradziłem komputer zaczął iść o krok dalej bo do momentu gdy system się ładuje - wywala wtedy bluescreena ale na tak krótki czas że nie da się nic przeczytać i komp się restartuje.

blue screen ,jest oznaką niepoprawności(szeroko ujmując) w systemie OP,możliwe że to wina systemu,próbowałeś instalować na nowo system ?

Tak próbowałem ale po włożeniu płytki z XP wywala komunikat, że nie odnaleziono żadnego dysku.

Próbowałem włożyć liveCD z linuxem.Załadował się i wszystko działało memtest też niczego nie znalazł a z tą baterią to błąd bo zmieniłem na inną i dalej jest to samo.

najpierw bym kombinował nad wywaleniem partycji gdzie jest system,niekiedy system tak pada ,że właśnie podczas wykrywania przez instalator ,systemu ,wywala że nie może znaleźć dysku,nie wiem czy znasz takie coś jak hiren boot,pobierz takie coś i wypal ten obraz na płyte,i tam masz np programy do partycjonowania(najlepiej acronis) i wywal partycje z systemem,stwórz ją na nowo,po tym zabiegu instalacja xp ,powinna się udać