Problem z konfiguracją Kerio Personal Firewall


(Mess Gd) #1

Mam pewien problem. Mam małą sieć w domu (2 komputery) jeden jest serwerem i właśnie na nim mam zainstalowany w/w program.

Wszystko było OK dopuki nie przeniosłem się na system Windows XP SP2 (wcześniejszy system Windows 2000 SP2). Cała sieć jest skonfigurowana dobrze i internet na 2 komputerze w sieci działa OK. Problem dopiero się pojawia jak jest włączony Kerio PW. Na 2 komputerze nie działają strony wp.pl onet.pl itp. Co dziwne działa Gadu-Gadu, oraz kilka stron www m.in. allegro.pl, google.pl.

Jeżeli nie działały by strony www to bym się nie zgłaszał z problemem bo wiedziałbym ze blokowany jest całkowicie DNS, ale w przypadku kiedy jakieś strony się nie ładują, a niektóre się ładują to całkowicie zgłupiałem.

Prosze o pomoc.

Z góry dziękuję.


(El Presidento) #2

A nie blokuje czasem portu 80 :roll:

I czy masz właczone wspóldzielenie łacza, w Ochrona Sieci, Zawansowane :?


(Mess Gd) #3

Mysle ze jezeli wlacza sie allegro i google to port 80 nie jest zablokowany, a co do wspoldzielenia lacza to mam właczone caly czas.


(El Presidento) #4

Wiec moze to nie jest wina firewall-a :?

Jak szkodniki na tamtym komputerze…

No i jaka przegładarka


(Mess Gd) #5

Jak nie jest wina Firewalla skoro po jego wyłączeniu wszystko jest OK. Przeglądarka IE 5.5 i Firefox 1.0. Robaków itp nie jest chyba tak duzo skoro jest swierzy system, antywirus, i ZoneAlarm (jakby co, on działa poprawnie).


(squeet) #6

W Kerio , który jest na serwerze, ustawiasz:

Ochrona sieci -> Zaawansowane -> Włącz tryb współdzielenia łącza

Rozumiem, że masz dwa firewalle na serwerze?

Czy ZA jest na kompie podpiętym pod serwer…


(Mess Gd) #7

Mam już to włączone od początku jak zainstalowałem Kerio.

ZA jest na komputerze podpiętym pod serwer. Na serwerze mam tylko Kerio.


(squeet) #8

To w takim razie Ochrona sieci -> Filtr pakietów

Dodaj tutaj dane tego komputera, gdzie udostępniasz sieć:

Zdalny -> Dodaj adres/maskę

Kierunek -> Oba

Akcja -> Dopuść


(Mess Gd) #9

Dodałem i nic. Tak samo jak wcześniej. Allegro wchodzi, google też, a wp.pl onet.pl itp nie.

Zrobiłem dokładnie jak mówiłeś.

Acha… Może podpowiedzią będzie, że jak wpisuje adresy to w pasku stanu w przeglądarce pisze że strone znaleziono. Czyli Kerio chyba przepuszcza próbe połączenia ze stroną, a blokuje informacje, które przychodzą ze strony.


(squeet) #10

Kerio nie ma mocy wybierania sobie stron, które ma wyświetlać ;]

Zrób tak:

Wyłacz Kerio, na udostępnionym kompie napraw połączenie , sprawdź, czy działa wszystko ok i włącz wtedy Kerio


(Mess Gd) #11

Jak już pisałem wcześniej, gdy wyłączone jest Kerio na komputerze, który jest serwerem internet działa poprawnie (na obu komputerach). Natomiast gdy włącze Kerio na serwerze, internet działa poprawnie tylko na nim. Drugi komputer, który jest w sieci ma objawy taki jak pisałęm wyżej.

Zresztą chyba nie ma sensu rozmawiać na ten temat. Zainstalowałem najnowszą wersje ZoneAlarm, ustawiłem ochrone na"Medium" i wszystko działa OK.

Dzięki za próbe pomocy.

Pozdrawiam.