Cześć.
Mam problem z laptopem - Acer Extensa 5620Z. System zainstalowany na nim to Win7 Professional x64. Problem wygląda następująco. Brakowało trochę pamięci laptopowi więc postanowiłem dokupić jeszcze 2GB (są dwa sloty, były 2x1GB) więc kupiłem 2x2GB tak żeby jakoś to hulało bo nie ukrywam, że drobne ścinki na laptopie się pojawiały. Oczywiście nie wymagajmy cudów bo i procesor tez nie jest jakiś sam w sobie świetny ale myślałem, że te 2GB zmienią trochę sprawę no i właśnie… Bo zamontowaniu tych nowych, dwóch kości RAM bluescreeny pt. 0x0000000a. Zrobiłem memtesty pojedynczo każdej pamięci i nie wykryto żadnych błędów. RAM’y co dopiero kupione na aukcji allegro : link . Na jednej pojedynczej kości system działa bez zastrzeżeń, na dwóch przy ładowaniu od razu wywala bluescreen. Nie da się nawet przeinstalować windowsa na nowo z płyty gdyz to samo, BS.
Poprzednie pamięci : Buffalo Select D2N667C-1G/BJ PC2-5300S-555 1GB 667MHz CL5 2Rx8 DDR2 SDRAM S/N: 8040523852
Nowe pamięci : NETLIST 2GB 2RX8 PC2-5300S-556 SN: NL256421207f-d53mhc
Nie potrafię znaleźć rozwiązania. Na starych działa prawidłowo, na jednej z nowych działa prawidłowo, na dwóch już nie. Jakieś rozwiązania i pomysły? Proszę o pomoc.
Stare pamięci również są w trybie dual. Próbowałem zaktualizować z poziomu windowsa ale miałem jakiś błąd. Spróbuję przez pendrive’a jeszcze bo mam wersję 1.32 a aktualna jest 1.35
Czyli - jeśli możliwe - zaktualizuj BIOS do tej wersji i sprawdź koniecznie chipset, co byśmy mieli pewność, że sprzętowo komputer jest w stanie obsłużyć 4GB RAM.
To może ja dorzucę trochę informacji, bo byłem posiadaczem tego modelu (5620z) przez 8 lat. Wbrew temu, co twierdzi serwis Acera, a pytałem osobiście, model 5620z nie obsługuje 4 GB pamięci RAM. Przerobiłem swego czasu kilkanaście zagranicznych artykułów w zakresie rozbudowy tego modelu i w żadnym przypadku nie była możliwa rozbudowa pamięci do 4 GB.
Sam zakupiłem ten model z 1 GB pamięci, dokładnie 2 moduły po 512 MB. Kilka lat później dokupiłem moduł 2 GB i zastąpiłem nim jedną kość 512 MB. Łącznie laptop ten ma do dziś 2,5 GB pamięci RAM. Możliwe jest ponoć rozbudowanie pamięci do 3 GB, w formie 1GB + 2 GB, ale ważna jest kolejność / rozmieszczenie modułów w bankach. Wszystko sprowadza się do tego, że jeden z banków nie jest w stanie przyjąć kości 2 GB.
Jako ciekawostkę dodam, że możliwia jest natomiast rozbudowa tego laptopa o dysk SSD (tak zrobiłem), procesor Intel Core 2 Duo T8300 (2,4 GHz) z oryginalnego Intel Dual-Core 1.6 GHz (tak zrobiłem) i wymiana matrycy z oryginalnej 1280x800 na matrycę 1080p (FHD; tego nie robiłem, bo nie miałem takiej potrzeby).
To, że ten laptop działa z RAM 2,5 GB (j.w.) to już cud! W czasach jego produkcji (czasy Win Vista!) dużą rzadkością były laptopy mogące obsłużyć 4 GB. A do tego ten model był bardzo wyczulony na identyczność dwóch modułów RAM (dwukanałowość). Radzę powrót do 2x1GB.
Tego się obawiałem. Chipsety z rodziny 96x obsługiwały tylko 2 GB RAM. Dopiero kolejna generacja chipsetów - dokładnie te 3x - zwiększała możliwości rozbudowy pamięci RAM do 4 GB. Tutaj niestety nic już nie wymyślimy - laptop sprzętowo obsłuży tylko 2GB RAMu i koniec. Poniżej dla potwierdzenia.