Problem z LAN


(Szarek) #1

Mam 2 komputery w domu.

-komputer „A”. Podłączony jest do Internetu po przez połączenie radiowe (IP i inne dane są przyznawane automatycznie)

-komputer „B”.

Połączyłem komputer A i B w LAN. W komputerze B bramę domyślną ustawiłem jako IP komputera A. Przez dwa tygodnie komputery były w sieci, bez żadnych problemów komunikowały się, jak miedzy sobą, jak i z Internetem. Po tym okresie połączenie internetowe z komputerem A zostało przerwane z winy usługodawcy. Po ok. 3 godzinach połączenie wróciło ale tylko komputer A mógł połączyć się z Internetem a komunikacja między nimi całkowicie zepsuła. Wykluczam jakieś zagrywki od usługodawcy Internetu ponieważ jak odłączyłem całkowicie komputer A od neta problem nie rozwiązał się.Gdy komputery są wyłączone przez ok. 12 godz., po włączeniu komunikacja jest ale na jakieś 5 min. Po tym czasie komputery zaczynają łączyć i rozłączać się. Im to trwa dłużej tym to zachowanie staje się częstsze, w końcowym efekcie (ok. 10 min.) zostaje całkowicie komunikacja zerwana. Adresy IP są dobre ponieważ na takich samych pracowałem przed problemem. Korzystam z systemu Windows XP Pro. na obydwu komputerach.

Dane technicznie:

KOMPUTER A:

Płyta główna: ESC K7S5A

Karta sieciowa (Internet): D-LINK AirPlus DWL-520+ Wireless PCI Adapter

Karta sieciowa (LAN): ADMtek AN983 10/100

KOMPUTER B:

Płyta główna: Epox EP-8RDA+/FIC AU11 Chameleon

Karta sieciowa (LAN): zintegrowana


(Golden Finger) #2

Opisz jak masz zaadresowane komputery w LAN'ie.

Pinguj je. Możesz w Explorator Windows wpisywać adresy np.: `92.168.1.11

Może problem jest związany ze zmianą IP (poprzez dynamiczne adresowanie) ale w LAN'ie powinny się widzieć jeśli masz wszstko właściwie poustawiane.

Posprawdzaj wszystkie ustawienia tj, grupa robocza i wszelkie adresy. maska, brama.

Update

U mnie np. dwa kompy nie widza się w otoczeniu sieciowym i w Total Commanderze, ale jak wpiszę w Explorerze adres (np. 192.168.1.3 ) drugiego kompa to jest OK.

Pozdrawiam :okulary: