Problem z łątką do blastera!


(system) #1

Mam big problem gdy instaluje łatke do tego blastera. To pojawia się błąd o jkaieś uśłudze kryptograficznej. Co mam robić ?


(system) #2

Ale chodzi o łatkę poinfekcyjną, czy tą usuwającą blastera... W sumie to nieważne poczytaj sobie moj post na CentrumXP o tym.

http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=9601&sid=4f4663ef5c66ddf6a5e270fa8d34ff94


(system) #3

Nie ma szans! Gdy uruchamiam łatkę to pojawia isę taki coś ! Instalator nie może zweryfikować integralności pliku update.inf. Upewnij się że usługa kryptograficzna jest włączona na tym komputerze.

Instalator nie może zweryfikować integralności pliku update.inf. Upewnij się że usługa kryptograficzna jest włączona na tym komputerze.

Instalator nie może zweryfikować integralności pliku update.inf. Upewnij się że usługa kryptograficzna jest włączona na tym komputerze.

Instalator nie może zweryfikować integralności pliku update.inf. Upewnij się że usługa kryptograficzna jest włączona na tym komputerze.

Instalator nie może zweryfikować integralności pliku update.inf. Upewnij się że usługa kryptograficzna jest włączona na tym komputerze.


(Szamrok) #4

Start | Uruchom | Services.msc

sprawdz czy wlaczona jest Usluga Kryptograficzna jesli nie to ja wlacz.


(pysiu) #5

Przyczyna

Przyczyną wystąpienia tego problemu jest ustawienie typu uruchomienia usług kryptograficznych na Wyłączony albo uszkodzenie pliku dziennika lub bazy danych w folderze %Systemroot%\System32\Catroot2.

Rozwiązanie

Aby rozwiązać ten problem, należy ustawić Typ uruchomienia usług kryptograficznych na Automatyczny. Jeśli problem nie zostanie rozwiązany, należy zatrzymać usługi kryptograficzne, a następnie zmienić nazwę folderu %Systemroot%\System32\Catroot2. Aby to zrobić, wykonaj następujące kroki:

1uruchom aplet Narzędzia administracyjne w Panelu sterowania.

2kliknij dwukrotnie ikonę Usługi.

3kliknij prawym przyciskiem pozycję Usługi kryptograficzne, a następnie kliknij polecenie Właściwości.

4Kliknij opcję Automatyczny w polu Typ uruchomienia, a następnie kliknij przycisk Uruchom.

.5 zainstaluj ponownie dodatek łate systemu Windows XP. Jeśli problem będzie się powtarzał, przejdź do kroku 6.

6 kliknij przycisk Start, a następnie kliknij polecenie Uruchom.

W polu Otwórz wpisz polecenie cmd, a następnie kliknij przycisk OK.

W wierszu polecenia wpisz następujące polecenia, naciskając po każdym z nich klawisz ENTER:

net stop cryptsvc

ren %systemroot%\system32\catroot2 oldcatroot2

net start cryptsvc

Wpisz polecenie exit, aby zamknąć okno wiersza polecenia, a następnie ponownie zainstaluj dodatek łate dla systemu Windows XP.


(system) #6

heh. Własnie to zrobiłem i dalej nic.


(Golden Finger) #7

Masz zinstalowane sp1?

Pozdrawiam

8)

Golden Finger


(system) #8

nie...


(Golden Finger) #9

Może to być związane albo z brakiem sp1 albo ze złym nr do XP.

Pozdrawiam

8)

Golden Finger


(system) #10

JUż jest wszystko OK. POwód był braku servis packa :). Dziękuję za pomoc.


(system) #11

Pierwsze słysze, żeby powodem był brak SP1. Ja go nie miałem i mi się zainstalowało bez problemu.


(system) #12

Nie wiem jak to jest u ciebie. Ale u mnie tak było :slight_smile:


(system) #13

Ale spoko, dobrze, że mówisz, przyda mi sie to do mojego poradnika na ten temat.


(system) #14

No i widzisz. Już twoja baza informacji została uaktualniona :).


(Golden Finger) #15

Podejrzewam, że jeszcze wiele razy usłyszysz coś pierwszy raz. To, że nie miałeś u siebie takigo problemu nie zmienia istoty rzeczy.

Pozdrawiam

8)

Golden Finger


(system) #16

Tu się nie zgadzam - zmienia, bo to znaczy, że problem leży gdzie indziej, a naprawia go (jeżeli jest) - zainstalowanie SP1.

Tylko tu masz racje 8)

Natomiast zgadzam się z tym:


(system) #17

Dziękujem ci Pawek :smiley:


(Kos@) #18

Ja tez miałem blastera ale nie miałem SP1 do WinXP, z resztą posiadając blastera na pewno nie zdążył bym przeprowadzić aktualizacji systemu, więc zainstalowałem jedynie łatkę przeciwko blasterowi. Wszystko poszło bez problemów a SP1 nie mam dalej...