Posiadam płytę Asusa ze zintegrowaną kartą Soundmax Audio.Problem dotyczy mikrofonu podłączonego do przedniego panelu.Gdy zainstalowałem najnowsze sterowniki ze strony Asusa to wszystko działało słuchawki i mikrofon ale tylko do któregoś uruchomienia komputera nie wiem co się stało nic nie jest zmienione w ustawieniach,przed zdarzeniem normalnie mogłem rozmawiać przez Skype itd.Postanowiłem zainstalować starsze sterowniki i o dziwo mikrofon działał i nic nie działo się jak powyżej ale za to nie mogę nagrać nic ze źródła sygnału Mikser stereo a jest mi to potrzebne.Znacie może rozwiązanie tego zjawiska bo naprawdę nie wiem co robić wszystko jest na pewno dobrze podłączone,przełączałem różne opcje i nic.Na poprzedniej płycie ze zintegrowanym Realtekiem wszystko działało bez problemu a tu takie podchody.Kupno dodatkowej karty dźwiękowej nie wchodzi w grę z braku wolnych slotów PCI na płycie,zresztą jak przeglądałem karty to na nich nie ma złącz do podłączenia przedniego panelu.
Są karty Creative Labs po 600zł i mają przedni panel i pilot (wszystkie wejścia) http://allegro.pl/item195854720_all_net_poleca_creative_x_fi_platinium_vboxgwar_2l.html
Nie no bez przesady za tyle to nie kupię karty dźwiękowej,bardziej zależy mi na rozwiązaniu problemu z mikrofonem na karcie zintegrowanej.