Problem z nadpobudliwymi ludźmi na stronie


(squeet) #1

Witam... Jednak chyba to lato na prawdę źle wpływa na ludzi ;/

Chodzi mi o to, że do mojej księgo gości notorycznie od 2 dni ktoś wpisuje obraźliwe (o nachyleniu erotycznym) hasła, obrażając członków grupy. Nie będę tego cytował, bo to nie miejsce na to, no i poza tym to się nie nadaje do cytowania :expressionless:

Zastanawia mnie jedno - gdy zbanuję ten numer, zbanuję wielu użytkowników, gdyż jest to Neostrada... Co powinienem uczynić w tym momencie? Zbanować, nie zbaczając na innych, czy może (;/) wysłać zgłoszenie do abuse...

I czy istnieje bardziej precyzyjny sposób niamierzenia tego kogoś po numerze IP i gdy posiadam hosta (wpisując na przykład TU, pokazuje mi się Katowice dla obojętnie jakiego IP z Neo)...

Poradźcie, bardzo Was proszę :expressionless:


(123448) #2

możesz użyć do tego pakietu power gg. mi się czasem przydaje jak posiadam sam host a chce się troche więcej dowiedzieć o nieznajomym który wydaje mi się podejrzliwy

co do tego to niestety nie wiem :? wg mnie nie opłaca się blokować kilku gdy jedna osoba psuje ci reputacje na stronie (tak to nazwijmy :P) możesz spróbować wysyłać zgłoszenie do abuse...ale czy to coś da?


(Radek Nowicki) #3

Ja na twoim miejscu bym ich zbanował.


(Jarkis) #4

Jeżeli wpisty te dotyczą ciebie osobiście i poczułeś się urażony, a ten ktoś jest natrętny powiedom policję. Najpierw ostrzeż, że będziesz zmuszony to zrobić może się opanuje, a jak cię zgrzeje to powiadom to nic nie kosztuje, trochę czasu. Oczywiście wpisy te jak i inne dowody powinieneś zachować.


(squeet) #5

PowerGG... No oki, takie same informacje są na stronce, które podałem wyżej :wink: Mówiąc coś więcej - chodziło mi o to, żeby zlokalizować konkretnie miasto, a nie - dla neo, mam ciągle Katowice :expressionless:

No te opisy dotyczą mojego kumpla... :expressionless: Powiedzcie mi jeszcze, czy jest jakas opcja, że gdzieś na serwerze zapisują się logi? Albo w tej Księdze Gości? Bo jak on to zobaczył, od razu wywalił (ma hasło do Panelu Admina)... No i nie mam tych wpisów, ale może gdzieś się zachowały... Księgę mam z PHPFlash - PartyBookTXT. No i czy jak zadzwonię do admina mego, czy będzie mi w stanie podać, kto o tej godzinie napisał? (podać mi ścieżkę). W końcu konto www mam u swojego dostawcy...


(Daro U) #6

squeet co do rozwiązania problemu kasowania wpisów, to znajdź w pliku index.php fragment:

$fp = fopen("$path/wpisy.txt", 'r');

$stareDane = fread($fp, filesize("$path/wpisy.txt"));

fclose($fp);

$dateTime = date("d.m.Y, H:i");

$guestIP = $_SERVER['REMOTE_ADDR'];

$noweDane = "$dateTime|*|$guestNick|*|$guestMail|*|$guestGG|*|$guestWWW|*|$guestText|*|$guestIP|*|\n";

$noweDane .= $stareDane;

$fp = fopen("$path/wpisy.txt", 'w');

fputs($fp, $noweDane);

fclose($fp);

i zastą go

$fp = fopen("$path/wpisy.txt", 'r');

$stareDane = fread($fp, filesize("$path/wpisy.txt"));

fclose($fp);

$dateTime = date("d.m.Y, H:i");

$guestIP = $_SERVER['REMOTE_ADDR'];

$noweDane = "$dateTime|*|$guestNick|*|$guestMail|*|$guestGG|*|$guestWWW|*|$guestText|*|$guestIP|*|\n";

$noweDane .= $stareDane;

$fp = fopen("$path/wpisy.txt", 'w');

$fp2 = fopen("$path/wpisy2.txt", 'w');

fputs($fp, $noweDane);

fputs($fp2, $noweDane);

fclose($fp);

fclose($fp2);

dzięki temu w pliku wpisy2.txt będą również zapisywane wpisy, a plik ten nie będzie poddawany edycji po przez panel admina i w ten sposób będziesz miał kopię wszystkich wpisów, nawet tych usuniętych


(squeet) #7

Bardzo wielkie dzięki dla Ciebie... Rzeczywiście, wszystko zostaje...

Tak więc teraz mogę spokojnie wywalać wpisy, a one i tak będą w logach... Powiedz mi tylko, czy później nie będzie takiej sytuacji, że można będzie zakwestionować wiarygodność takich logów, że ktoś mógł coś dopisać itp?

Pozostaje tylko kwestia postępowania... Pytam Was, bo nie wiem, czy w takich przypadkach abuse to nie jest za bardzo drastyczne posunięcie :expressionless:


(Daro U) #8

według mnie wiarygodność tych logów można raczej bez problemów podważyć, dlatego w celu udokumentowania pojawiania się tego osobnika u ciebie na stronie możesz podłączyć jakieś zewnętrzne statystyki, najlepiej podające jakie strony odwiedzał, gdzie będzie wyraźnie ukazane kiedy był i co robił, a przy okazji możesz sie dowiedzieć wielu ciekawych rzeczy o nim, np. w statystykach http://mystat.pl, masz takie informacje o danym hoście, jak na tym przykładzie


(squeet) #9

no mam niby stat4u, to nie starczy? mam tam hosta, którego mogę sprawdzić... to nie starczy? zrobiłbym screena tego zetsawienia z hostem, dołączyłbym informacje z ip.boo.pl + log... To nie starczy? Lepiej przejść na mystat?


(Daro U) #10

tyle, że w stat4u nie widać jakie kto odwiedzał strony, a w przypadku mystat to widać, więć w razie czego miałbyś dokładne informacje, że dany osobnik w tym dniu i o tej godzinie dokonywał wpisu do księgi gości


(squeet) #11

Oglądałem w tym demo na stronie, ale chyba albo tam tego nie ujęli, albo ja ślepcem jestem :expressionless:

W sumie pozostaje mi tylko zarejestrować się tam i wpisać kod na wszystkie strony... A powiedz mi - ten kod trzeba wprowadzić na każdej podstronie mojej stronki, obojetnie czy php czy html?

No i przypuśćmy - w Księdze Gości jest index.php, który zawiera ten jeden wpis - odnośnik do całego mechanizmu Księgi... To kod umieszczam tylko w index.php, dalej już nie?


(Daro U) #12

co do odwiedzin strony, to są tutaj

kod wstawiasz na każdej podstronie, którą chcesz monitorować, obojętnie czy to php czy html, a w księdze gości jeżeli chcesz monitorować osobno odwiedziny księgi, wywołanie okna z dodawaniem wpisu oraz osobno z potwierdzeniem wpisu musisz dodać kod trzy razy w index.php, a sam kod wygląda tak

[/code]

LOGIN w każdym kodzie jest stały, NAZWA_STRONY za każdym razem jest inna


(squeet) #13

Rozumiem, że w index.php, w części head, dla Księgi gości wpisuję trzy razy ten sam kod, lecz ze zmiennymi danymi?

Co wpisuję w login?

Bo w nazwa strony wpisuję strony, które odpowiadają kolejno za odwiedziny (index.php), ale za wywołanie okna z dodaniem wpisu i potwierdzenie odpowiada plik wpis.tpl w katalogu templates... :expressionless:

Możesz mi to wyjaśnić?


(Daro U) #14

podany kod wpisujesz w miejscu, gdzie chcesz, żeby było widoczne logo statystyk, które w wersji darmowej musi być zamieszczone na stronie.

w login wpisujesz swój login do statystyk, podany przez ciebie podczas rejestracji.

w nazwa strony wpisujesz właściwie cokolwiek, ważne, żeby na każdej postronie, co innego, np:

dla index.php możesz sobie wpisać index czy strona_glowna

dla linki.php możesz wpisać linki

wpis.tpl odpowiada tylko za wygląd wyświetlanego już dodanego wpisu, natomiast formularz dodawania wpisu i potwierdzenia dodanego wpisu jest w pliku index.php


(squeet) #15

Czyli po prostu mam wpisać trzy razy ten kod, ze zmienioną nazwą strony i będzie działać? Chyba, że są dwa kody :expressionless:

Bo z tego wynika, że na każdej podsronie musi być logo... No ale skoro mam wstawić w index.php 3 razy kod...

Wybacz, ale nie łapię... :?


(Daro U) #16

tak, tylko musisz wiedzieć, w którym miejscu masz to dokładnie zrobić, żeby poprawnie monitorował


(squeet) #17

A możesz mi pomóc - w których miejscach w index.php to wsadzić? Orientacyjnie widzę już, gdzie zaczyna się każdy moduł, ale nie wiem, gdzie wsadzić ten kod...


(Daro U) #18

najprościej, to przed, każdym z trzech breaków, czyli zrób tak

?>


 



<?php break;[/code]

pierwszy break jest od wyświetlania wpisów, drugi od dodawania wpisów, a trzeci od potwierdzenia dodania wpisów, będziesz miał wtedy odpowiednie logo tuż przed napisem