Problem z nagrywarka DVD RW


(marselus w.) #1

Witam!

Mam bardzo dziwny problem z moja nagrywarka. jakis czas temu nie wiem dokladnie ile zaczela mi nawalac. Nie odczytywala zadnej plyty. Wiec zgodnie z prawem zanioslem ja do reklamacji gdzie po 2 tygodniach byla ponownie do odbioru. Wiec szczesliwy wracam ze sklepu i podlaczam ja do kompuera. No i co? i kupa. Po nacisnieciu przycisku POWER nie pojawia mi sie ekran powitalny Windowsa. Pojawia sie dziwna informacja nakazujaca wlozenie jakiegos dziwnego nosnika:

INSERT BOOT DISKETE IN "A"

Po pojawieniu sie tego komunikatu komputer sie zawiesza i nie mozna nic juz zrobic. Kable podlaczam prawidlowo. Malo tego dziala mi CD-ROM ktory wlozylem na czas nieobecnosci nagrywarki.

Mam nadzieje ze mi pomozecie, bo nie jestem jakims znawca jezeli chodzi o takie sprawy. Bardzo prosze o odpowiedz.

Pozdrawiam

Marselus

P.S. Przperaszam moderatorow ze w tym dziale umiesilem ten temat. Uprzejmie prosze o przeniesienie tego tematu.


(JNJN) #2

Obowiązkowo sprawdź napęd na innym kompie,jak to samo serwis - oczywiście zworka i taśmy włożone prawidłowo.


(marselus w.) #3

Wlasnie wrocilem od kumpla i nagrywarka dziala u niego bezproblemowo :?

Jakie moga byc jeszcze ewentualne przyczyny?


(Arcy 1337) #4

Probowałeś być moze zmienić kable ? Miałem taki sam problem, minoł gdy zmieniłem kable. Jesli nie to sprawdz cała płyte główną.


(JNJN) #5

Podłączenie napędu -poczytaj:

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=42381

A bez napędu komp działa poprawnie.

Wymień taśmę sygnałową na nową i poprawnie wszystko załóż.


(Zbych ) #6

A dyskietka jaka nie siedzi czasem w stacjii??


(marselus w.) #7

dzieki waszej pomocy doszedlem do przyczyny niepoprawnego dzialania napedu. Nie bylo ustawione na SLAVE wiec to bylo przyczyna. Nagrywarka dziala poprawnie :slight_smile:

Dziekuje za pomoc i Pozdrawiam z tropikalnego Ostrowa Wlkp.