Problem z napędem CD?


(Pupssi) #1

Po podłaczeniu i próbie nagrania muzyki audio wyskakuje komunikt :

Błąd sterownika DMA. Błąd CRC ! coż to może być ? Pomóżcie mi


(JNJN) #2

Jaki system.


(Pupssi) #3

Xp z sp2 !


(JNJN) #4

Stery do płyty głównej wgrane.

Sprawdź tryb pracy dysków i napędów - czy pracują w DMA:

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic ... 851#213851


(Pupssi) #5

Pracują w DMA. Dziwny problem gdyż 2 tyg. temu pracował ten sam napęd i nie miał problemów z niczym, teraz wymieniono go tyko na nowy, model ten Sam Wiec skand ten problem


(JNJN) #6

A w menadzeże urządzeń wszystko gra - jeśli chodzi o napędy i resztę.

A czy taśmę sygnałową wymieniałaś na nową 80 na II kanale,jak nie to wskazane - może źle założona.

Czy nagrywara jest sama na taśmie.

A jak nagrywa co innego.

Jak tam nośniki,może sprawdź na firmowych.

Wgraj najnowsze oprogramowanie do nagrywania - jak Nero to wersja najlepiej 6.6.... lub wyżej.

Zainstaluj ASPI 4.71.2.


(Pupssi) #7

Nic nie zrobiłam, szczególnego napęd zaczął nagrywać. Wiec może jeszcze mi ktoś powie czy jest możliwość aby Napędy uszkadzały się przez jakąś inną cześć z mego PC ? czy skoki napięcia … ? Gdyż to już właśnie mój 3 napęd Lite-On i już w sklepie mi coś próbują wcisnąć, że to może od mego PC …Czy to było by możliwe .. ? Bo mi coś się nie chce wierzyć w to !


(JNJN) #8

Zanieś kompa do nich i nie zrobią.

Co w napędach się uszkadzało.

Możliwe przyczyny:

  • kiepskie napędy CD

  • Twoja wina

  • nośniki

  • uszkodzona taśma sygnałowa

  • zasilacz

  • płyta główna

  • inne


(Pupssi) #9

Mi się wydaje, że to słabe napędy , za pierwszym razem nie czytał CD, drugi to samo Wiec dostawałam new, teraz przy nagrywaniu muzyki audio kaleczył utwory Wiec znów dali mi New ! Napędy za każdym razem na gwarancji się psują po 4 miesiacach,przy b.malym uzywaniu. PC już po gwarancji wiec oni chętnie po szperają w nim i skasują mnie ! A babie niby łatwo kit wcisnąć jak się nie zna