Problem z nowym dyskiem Barracuda 7200.7 80 GB


(Szymuś) #1

Witam

Mam taki problem.

Kolega kupił dysk Seagate ULTRA ATA Barracuda 7200.7 80 Gbytes i po podłączeniu go przy instalacji Win XP nie widzi poprawnie wielkości dysku.

Czy wiecie, o co tu chodzi?

:cry:


(Qbek50) #2

a Bios poprawnie go wykrywa ? Moze jest źle podłączony ?


(Krzysieknd2) #3

Musisz odpowiednio włozyć zworki


(Siekiera666) #4

i foramat zrobić jego utwurz na nowo partycje


(lazikar) #5

Moze najpierw dowiemy sie ile wykrywa i jak jest podłączony. :?


(Zbych ) #6

Może zworke założył na "Limited drive 32Gb" stosuje sie wtedy kiedy bios nie jest w stanie obsłuzyć większego dysku


(JNJN) #7

A ja zapytam co to za płyta główna i na jakim jest chipie.

Może potrzebna aktualizacja biosu do najnowszego.


(jaru_r) #8

Powodów może być kilka:

  • jeśli jest "stara" płyta główna, to bios może go nie "widzieć", ale jest szansa, że WinXP + SP1 lub SP2 go rozpozna - zalecana aktualizacja BIOS-u

  • jeżeli różnica pojemności dysku w stosunku do oczekiwanej jest niewielka (do ok. 1 - 2GB), to nie jest żadna wada

  • jeśli w innym komputerze też nie widać poprawnej pojemności dysku, to możliwe, że jest uszkodzony - wtedy trzeba go wymienić w ramach gwarancji

..ale najpierw podaj dane płyty głównej :slight_smile:


(Szymuś) #9

No to jest tak na master nie widzi dysku dopiero jak się przełączy na cable select to widzi, ale przy wyborze w XP widzi tylko 6 GB, ale na dysku pisze tak „Run yuor cmputer Bios/system setup program.Select the Auto-detect option and enable Logical Block Addressing(LBA).Save and Elit the setup. I jak to zrobię w biosie to wtedy widzi dysk, ale jak się system instaluje to przy pierwszym restarcie wychodzi, że nie widzi dysku. Ja mam płytę Gigabyte 8IE533 a procesor P4 2,4 i tak samo nie widzi.


(JNJN) #10

Reset biosu na default i ustaw tylko co trzeba.

W biosie napędy,dyski i tryby pracy ustaw na AUTO.

Posiłkuj się książką do płyty głównej.

Dysk ustaw na zworcie jako MASTER lub CS.

Dysk podpięty na I kanale IDE,na ostatniej wtyczce taśmy.

Taśma sygnałowa ma trzy wtyczki,najdalej oddalona od środkowej idzie do gniazda płyty IDE(wtyczka może mieć kolor niebieski).

Taśma ma być 80 żyłowa.

Jak nic sprawdz dysk na innym kompie.

Możliwe że uszkodzony.

Bios przy starcie dysk musi wykrywać prawidłowo.

Czyli na twoim kompie też nie wykrywa go prawidłowo - czyli wygląda na uszkodzony,ale sprawdźcie wszystko dokładnie.


(Szymonprzywecki) #11

Wez fdisck i rozwiąz te partycje co masz.. i stwórzn nowe..,,,,


(Szymuś) #12

Na dysku pisze tak „Run yuor cmputer Bios/system setup program.Select the Auto-detect option and enable Logical Block Addressing(LBA).Save and Elit the setup. I jak to zrobię w biosie to wtedy widzi dysk, ale jak się system instaluje to przy pierwszym restarcie wychodzi, że jest błąd dysku i wtedy zrobiłem zworkę na MASTER i w BIOSIE ustawiłem tak jak było na AUTO i wreszcie wykrył dysk poprawnie to od nawa instalacja systemu i jest pięknie.

Ale zamota była, że hej, ale co może się przyda kiedyś. :?


(inż. Piniol) #13

Hmmm jezeli widzi coś w granicach 75GB to jest wszystko w porządku :slight_smile: