Problem z odbiorem maksymalnej prędkości łącza


(Bartex952) #1

Witam! Otóż od niedawna jestem nieszczęśliwym posiadaczem internetu upc Filber Power 120 mb/s. Nieszczęśliwym dlatego, iż maksymalna prędkość jaką udało mi się odebrać na laptopie (testy przeprowadzałem zarówno po kablu jak i bezprzewodowo) to 20-30 mb/s. Dzwoniłem z prośbą o pomoc. Dostałem wskazówkę resetu rutera, ale to nic nie dało, w związku z czym przysłano do mnie pracowników upc. Zmierzyli prędkość na swoim laptopie: po kablu 120 mb/s, bezprzewodowo 100mb/s. Facet nakrzyczał na mnie, że został wezwany bez potrzeby, po czym chciał kasy za to wszystko, ale ostatecznie udało się jakoś dogadać. Powiedział, że wina leży po mojej stronie, a konkretnie karty sieciowej.

 

Wrzucam model mojej karty: http://iv.pl/images/70662876895420909301.png

 

Proszę Was o pomoc. Doradźcie czy to faktycznie za słaba karta sieciowa jest problemem, jeśli tak to proszę o alternatywę dla tej sytuacji (jakaś zewnętrzna karta sieciowa?). Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc! Jeśli temat jest w złym dziale to bardzo przepraszam i proszę o przeniesienie.


(krch) #2

Tutajmasz trochę informacji o transferach bezprzewodowych dla Twojej karty.

Pozdrawiam


(Bartex952) #3

Niestety przesłany przez Ciebie link nic mi nie podpowiedział. Pracuję na windowsie 7, home premium niedawno zresztą stawianym. Mój współlokator pracuje na windows'ie 8 i jego wyniki też nie są lepsze.


(krch) #4

Zatem mamy tę samą wersję windowsa i tę samą usługę, u mnie przez wifi przy sile sygnału 3/5 transfer przycina się do ok. 45 Mb/s - teraz nawet mniej, ale to chyba wina zatłoczonego pasma (inSSIDer pokazuje mi 35 routerów w paśmie 2,4 GHZ). Bliżej routera (silniejszy sygnał) jest lepiej, kiedyś sprawdzałem też po kablu i było jakoś tak powyżej 90 Mb/s.

Pozdrawiam


(xyzzyx) #5

Karta-Realtek PCIe GBE Family Controler(żadne cudo)        Czy router masz od UPC?. U mnie jest to-CISCO EPC 3925   Internet"po kablu"   WiFi nie sprawdzałem.  

post-37657-0-82014900-1414695207_thumb.p

post-37657-0-03855700-1414695208_thumb.p


(roobal) #6

Uruchom wiersz poleceń i podaj wyniki poniższych poleceń :arrow: http://forum.dobreprogramy.pl/kopiowanie-wynikow-polecen-wiersza-polecen-windows-t499881.html

netsh wlan show profile
netsh wlan show networks mode=bssid
netsh wlan show drivers

Wyniki wszystkich poleceń wklej w tagu code (możesz użyć przycisku z ikonką dwóch nawiasów ostrokątnych na pasku narzędzi edytora postu) lub na stronę http://wklej.org i podaj tu tylko link.

Jeśli współlokator ma kartę pracującą w g (nieaktualne sterowniki), to router automatycznie pracuje w niższym standardzie. Jeśli współlokator ma wolniejszą kartę, to on jest przyczyną wolnego internetu. Niech pokaże te same wyniki poleceń co powyżej.


(Bartex952) #7

http://wklej.org/id/1506996/

http://wklej.org/id/1506998/

http://wklej.org/id/1507001/

 

Wyniki z mojego laptopa zaraz dodam kolegi. 

PS: Dodam jeszcze, że zarówno w moim jak i kolegi laptopie zainstalowane są karty: Realtek PCIe GBE Family Controler, jednakże nie wiem z których kart korzysta system. 


(roobal) #8

AP działa w standardzie 802.11n. Wygląda na to, że masz włączoną usługę UPC Wi-Free i prawdopodobnie rozgłaszasz wiele sieci WLAN. Wyłącz Wi-Free i jeśli rozgłaszasz wiele sieci, zostaw włączoną tylko tą, z której korzystasz. Wi-Free z tego co pamiętam, wyłącza się w koncie klienta na upc.pl.


(Bartex952) #9

Wyniki z laptopa kolegi. Jego karta graficzna to tak jak wspomniałem wyżej: Realtek PCIe GBE Family Controler oraz Qualcom Atheros AR9485WB-EG Wireless Network Adapter. Obie są zaktualizowane.

 

http://wklej.org/id/1507005/

http://wklej.org/id/1507008/

http://wklej.org/id/1507015/


(roobal) #10

Teraz AP działa w standardzie g, dlatego nie wyciągniesz więcej, niż 30Mb/s. Jednak wcześniej działał w standardzie n, bo teraz AP wyciągą do 54Mb/s, a wcześniej do 150Mb/s. Któryś z Was musi podłaczać jakieś urządzenie, pracujące w standardzie g. Włącz na routerze pracę tylko w standardzie n. Jeśli jakieś urządzenie nie będzie mogło się podłączyć, to znaczy, że pracuje w standardzie g. Wtedy już musisz zdecydować, albo podłączasz wszystkie urządzenia i masz maksymalnie 30Mb/s, albo podłączasz tylko urządzenia w standardzie n i wyciągasz jakieś 100Mb/s.


(Bartex952) #11

Rozumiem, że standard n to 5GHZ dobrze myślę? Jeśli tak, to ani kolega, ani ja nie mogliśmy się połączyć swoimi laptopami.