Problem z odczytywaniem płyt


(system) #1

Witam,

mam problem ze stacją dysków,kiedy wkładam płytę cd albo dvd to komputer ich nie odczytuje,na początku miga tyko lampka od stacji i słychać trochę płytę jednak po chwili milknie. Kiedy otwieram Mój komputer to tez żadnej płyty nie wykrywa. Powiem że właśnie dostałem komputer z serwisu ponieważ miałem uszkodzoną kartę graficzną wiec może oni coś tam zrobili bo zanim oddałem to wszystko ze stacja było OK. Moja stacja to Samsung DVD+/-RW SH-S182MDL LS.

Proszę o pomoc.


(Cosik Ktosik) #2

Sprawdź kable i czy jest widoczny w biosie.

Jeśli wszystko jest dobrze:

W Menu start->Uruchom, wpisz regedit:

Znajdź klucz

HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class{4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}

Klucz {4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318} nie rozwijaj tylko zaznacz .Po prawej stronie

będą wpisy, w których zlokalizuj klucze UpperFilters oraz LowerFilters i je usuń. Przed usunięciem, sprawdź, czy jesteś w dobrym miejscu. Włącz komputer na nowo

Możesz jeszcze w Menadżerze Urządzeń w kontrolerach IDE odinstalować kanał, do którego podłączony jest napęd. Resetujesz kompa i czekasz, aż Windows zainstaluje je na nowo.

Przeinstaluj ASPI: http://www.instalki.pl/programy/downloa ... Driver.php

Instrukcja

Wgraj nowy firmware :arrow: Klik

Firmware szukaj tutaj (po lewej Masz listę producentów, znajdź swój model).

Wyczyść napęd: http://forum.cdrinfo.pl/f45/rozmontowyw ... ego-63481/


(system) #3

Komputer był czyszczony w serwisie wiec chyba teraz już nie trzeba.

Mam takie pytanie czy jak usunę te wpisy w rejestrze to będę musiał coś ponownie instalować?

Właśnie dodam ze kiedy biorę opcje wysuń na stacji dysków w Mój komputer to nic sie nie dzieje. Otworzyć da sie tylko poprzez przycisk.


(Agatonster) #4

Maciek1125 ,

Poczytaj - Konkretne tematy... ze zwróceniem szczególnej uwagi na pierwszy post. Proszę poprawić tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty - proszę użyć przycisku ac7a4cd89050aa6e.gif


(Lukaszk 89) #5

1) Nie.Po ponownym uruchomieniu komputera powinny same się odzyskać(że tak to ujmę).

2) Możliwe że poszła taśma idąca z płyty na napęd(najlepiej sprawdź ją na innym kompie albo na innej taśmie).


(system) #6

Problem rozwiązany,ktos w serwisie źle podłączył stacje i ja musiałem to zrobić.