Problem z odpaleniem kompa i formatem


(Dyrek123) #1

Witam mam problem z formatowaniem komputera mianowicie odpalając rano komputer dochodzil do fazy ładowania systemu windows po tym samoczynnie sie resetowal i tak w kółko przy odpalaniu w trybie awaryjnym następuje to samo postanowilem go sformatowac lecz podczas wyboru partycji nie wyszukuje mi tak jakby dysku bo nie ma ani 1 partycji więc formata tez nie moge zrobic poradzicie coś ? do tej pory mialem windows xp plyte główną asus p5x-mx .


(Bogdan_G) #2

Zresetuj bios przez wyjęcie na jakie dziesięć minut baterii CMOS. Jak system ruszy, to będzie super. Jak nie, to podepnij inny zasilacz.


(Dyrek123) #3

a gdzie znajde tą baterie ?


(Bogdan_G) #4

Kliknij tu: http://www.google.co.uk/search?site=&so ... SsWJ5Q8fmU

Pamiętaj. Wpierw całkowicie odłącz zasilanie, nawet odepnij monitor, żeby jakieś napięcie nie przeskoczyło. Po otwarciu obudowy lekko uchylisz taką pionową blokadkę i łatwo wyjmiesz baterię.


(Dyrek123) #5

ok mam ją jest troche ciepla po 10 minutach ją wlozyc jezeli nie zadziala to kupic nowa ?


(Bogdan_G) #6

A ile ona ma lat? Stawiałbym na zasilacz, na przegrzewający się procesor - kiedy była na nim wymieniana pasta? Tak. Włożysz, aż usłyszysz klikniecie. Potem popodłączaj wszystko.


(Dyrek123) #7

hmm komputer kupilem w 2008 roku czyli wychodzilo by na 5 lat pasty nie wymienialem bo jakos nie bylo takiej potrzeby


(Bogdan_G) #8

To baterie trzeba wymienić. Pastę na procesorze też. Koniecznie. Podaj, jaki masz zasilacz, chłodzenie procesora.


(Dyrek123) #9

model zasilacza atx 450u a co do chlodzenia procka to nie wiem o co Ci dokladnie chodzi ;d


(Bogdan_G) #10

Chodzi o radiator z wiatraczkiem na procesorze, co pod nim daje się pastę termiczną. Czy zasilacz, to Incore atx 450u? Jeśli tak, to trzeba zainwestować w markowy. Tanie są fortrony 350W 80 Plus Bronze . Taki fortron 350W sprawniejszy będzie od tego incore 450, a nie ma zagrożenia, że spali płytę...

W Bino jest taki: http://www.bino.pl/product,139968,,,,,, ... apn85.html


(Michal A1986) #11

Opisz dokładniej w którym miejscu jesteś podczas instalacji, czy już wcześniej instalowałeś system z tej płyty? Sprawdź czy w BIOSie wykrywa Ci dysk. To że system resetuje się podczas uruchamiania normalnego jak i w trybie awaryjnym niekoniecznie może oznaczać przegrzewanie się czy też brak zasilania. Po prostu może być tak uszkodzony że tylko format wchodzi w grę.

Niektóre płyty z XP nie wykrywały dysków na SATA na nowszym sprzęcie, trzeba było mieć nowszą płytę z XP albo samemu dograć sobie sterowniki. Dlatego pytam czy już robiłeś system z tej płyty. Jak masz Viste / 7 / 8 to sprawdź czy tam wykrywa Ci dysk podczas instalacji.

Sprawdź wszystkie możliwości zanim zaczniesz wydawać kasę, zwłaszcza jak piszesz że od 2008 wszystko działało dobrze.

Tu nie rozumiem o co chodzi? Pewnie chłop na standardowy co i tak nie ma znaczenie bo nie zostały wymienione w tym temacie jakie ma podzespoły. Po za tym wątpię aby to miało jakieś znaczenie tutaj, na pewno w tak krótkim czasie jak start komputera do momentu ładowania systemu, komputer nie nabierze aż takiej temp aby się zresetować.


(Bogdan_G) #12

Co ma znaczenie? Autor postu napisał, że wyjął ciepłą baterię, a od rana nie mógł ruszyć z komputerem. Powinna być tylko zauważalnie letnia. Ja bym jeszcze posprawdzał kondensatory, czy któryś nie jest widocznie wybrzuszony. Przy próbach rozruchu, jak się płyta grzała, to mógłby być trop. Dopóki autor nie napisze, co dalej, po próbie zresetowania biosu, to na razie jest dalej czeski film.