Problem z odtwarzaniem dźwieku


(Justynka440) #1

witam mam problem z odtwarzeniem dzwieku. Chodzi o to, że nie działa muzyka, w grach tez nie ma dzwieku, niedawno zmieniałam system z linuxa na XP, wszystko na poczatku działało, za jakiś czas jednak rozpoczoł sie własnie ten problem z dźwiękiem. Nie wiem co może być tego powodem, instalowałam już DirectX myślałam ze to coś pomoże niestety nie pomogło nadal nic nie słychać, jak włączam winampa i chce puścić piosenke wyskakuje mi coś takiego : Bad DirectSound driver. Please install proper drivers or select another device in configuration. Error code: 88780078. Nie zabardzo wiem o co w tymw wszystkim chodzi, jęsli by ktoś mógł mi pomoć czy wytłumaczyć co moge jeszcze zrobić, zeby ten dźwięk zaczął działać to byłabym wdzięczna.


(janiś) #2

musisz zainstalować sterowniki od karty dźwiękowej, tam jest napisane, że masz złe sterowniki i proszę wybrać dobre urządzenie do konfiguracji


(Justynka440) #3

tak tylko, że nie mam pojęcia jak to zrobić, skąd wziąśc te sterowniki i jakie to mają być? Karta dźwiekowa to VIA VT1618 @ VIA VT8237A High Definition Audio Controller. to odczytałam w programie everest ultimate edition;

Wiem, że jestem ciemna, ale tak naprawde to nie za bardzo sie na tym wszystkim znam.

Jeśli chodzi o winampa , chce skonfigurować wtyczke wyjściową ( jeden użytkownik na forum juz pisał jak to zrobic) ale nadal nic nie działa,

teraz komp. czyta tylko jedną partycje dwie są zablokowane bo przedtem miałam LInuxa nie wiem czy to ma coś z tym wspólnego? Narazie nie mam możliwości odblokowania tych partycji, wiec chciałabym wiedziec czy jest jakies inne wyjscie z tej sytuacji,


(janiś) #4

a ta kartę dźwiękową masz zintegrowaną z płyta głowną?? jesli tak to stery do niej powinnaś mieć na płytce CD od płyty gł. A z tymi partycjami nie wiem co może być, najlepiej sformatuj dysk i utworz od nowa partycje


(Justynka440) #5

tak karta dzwiekowa jest zintegrowana z plyta glowna, jutro cos sprobuje zrobic , sformatuje ten dysk i zobaczymy jak pojdzie, narazie dziekuje


(Rysiek65) #6

http://www.free-codecs.com/VIA_HD_Audio ... wnload.htm

Pobierz te drugie sterowniki do XP, zainstaluj, zresetuj komputer

i powinnaś mieć dźwięk 8)


(Justynka440) #7

pobrałam te sterowniki, ale nadal nic nie działa, nie rozumiem tego, przed przeinstalowaniem na inny system dzialało wszystko bylo ok, dopiero jak zmienilam ten system to prawie nic nie chce mi dzialac a zwlaszcza ten dzwiek,


(system) #8

sprawdz. czy poprostu masz dobrze podłączone głośniki oraz czy dźwięk nie jest wyciszony.


(Justynka440) #9

głosniki mam dobrze podłączone, dzwiek jest wyciszony próbowałam to zmienić ale nie idzie, pisze mi brak urządzeń audio. ale ja już wiem, że to chodzi o to, że jedna partycja jest zablokowana, poprostu trzeba zrobić formata. Dziekuje za pomoc.