Problem z odtwarzaniem filmów HD z aparatu na komputerze


(Mpk86) #1

Witam,

problem dotyczy filmów HD. Aparat nagrywa z pomocą (?) kodeka H.264(MPEG4 part10/AVC). Playery jakich używałem odtwarzały film tylko, że ten strasznie się przycinał, dźwięk nie nakładał się z obrazem. Nie idzie oglądać. Byłem pewien, że to wina kodeków, kombinowałem z różnymi packami. Teraz mam najnowszy ffdshow. Lecz zaczynam myśleć o zbyt słabym komputerze. Na laptopie (nowszy sprzęt) odtwarza bez problemu. Zgranie tych samych kodeków nie pomogło. Z drugiej strony czy komp jest aż tak słaby? Może jakoś to skonfigurować.

Specyfikacja:

Directx 9.0c

Celeron 2.10 GHz

512 MB RAM

ATI Radeon 9600

Jeśli jest ktoś w stanie powiedzieć w czym tkwi problem będę wdzięczny.

Edit: W instrukcji polecają stosować QuickTime Player 7.5 i kodeki K-Lite Codec Pack Full, ale też bez rezultatu.


(art678) #2

Wygląda na to że faktycznie możesz mieć trochę przysłaby sprzęt

Może spróbuj użyć tego programu :


(Mpk86) #3

Nie pomogło.


(art678) #4

Ech, tak właśnie myślałem ale warto było spróbować. Gdybyś miał radeona z serii HD to nie było by problemu bo one wspierają h264/AVC przy dekodowaniu , tak to niestety cienko to widzę.

Radeon 3200 (zintegrowany) + program który ci podałem radzi sobie z filmami HD1080 na moim słabym procku (15% obciążenia) gdzie na zwykłym odtwarzaczu był pokaz slajdów.


(Placio74) #5

Udostępnij nam przykładowy klip z tego aparatu.

Próbowałeś skorzystać z dekodera CoreAVC, DiAVC albo DivX H.264 Decoder?


(Maryś) #6

Myślę, że już sam sobie odpowiedziałeś.

Porównaj konfiguracje Twojego PC-ta i notebooka.

  1. ATI Radeon 9600 - brak wsparcia sprzętowego dla h.264

  2. Celeron 2.10 GHz - ewentualnie poradzi sobie z 720p choć nie jestem tego pewien,

  3. 512 MB RAM.