Problem z overclockingiem X2 4200 +. Pamięci nie idą wyżej?


(Nethalythic) #1

Witam,

Trochę czasu temu wziąłem się za OC mojego zestawu (podpis).

Osiągnąłem stabilnie :

3025 mhz

335 mhz pamięci (co daje 670) przy napięciu 2,2V i timingach 4 4 4 12

Inne ustawienia :

div 533

HT mnożnik 4x

HT 275

Mnożnik proca 11x

Napięcie + 0,0025V (czyli minimalna dostępna ilość)

No i właśnie. Dzisiaj postanowiłem wziąść się za te pamięci (670 mhz to kiepsko). Ustawiłem mnożnik HT 3x, mnożnik proca 8x, HT 250, DIV 667. (2,2v (4 4 4 12)

Wszystko poszło ok, stoi...

No to zwiększyłem HT na 255. Komp wstał, ładuje system... Bluescreen...

Ok Czyli coś nie gra. Zmniejszyłem timingi na 5 5 5 15 i napięcie na 2,1V.

Restartuje kompa.. .To samo. Zwiększyłem HT na 260. Restart biosu : )

I Teraz pytanko do ludzi obeznanych... Co tu zrobić? Czemu pamięci idą tak nisko? Zostawić te 3 ghz i mem 670 mhz ?

Pamiętam, że przy około 255 HT, mnożniku proca 11x, mnożniku HT 4x pamięci szły na DIV 800 i przekroczyły 800 mhz. Lecz później, musiałem obniżyć div, ze względu na to, że komp nie wstawał.

Dodatkowo. Mam w opcjach biosu coś takiego jak zmiana napięcia Northbridge. Może to coś dać w tym wypadku? Czytałem pare poradników i sporej ilości ludzi właśnie to pomogło... BO jeśli nie to... wątpię, żeby była to wina jakiejś opcji przy pamiątkach.

Pozdrawiam


(klopas) #2

może płyta się skończyła? :wink: a może daj inny dzielnik pamięci? albo daj więcej napięcia na ramy (2.2V)

powiększ bez OC ile można, potem zapamiętaj ustawienie i daj przy ustawieniach OC...


(Nethalythic) #3

Ale jak powiększe maksymalnie to coś zrobie płycie i nie będzie to dla niej przyjemne chyba... :stuck_out_tongue:

Pamięci mam DIV 533 HT 4x a napięcie 2,2V . Dawałem 2,3V (maks u mnie na płycie) ale to samo...

no to chyba koniec płyty, albo kijowe pamięci. Mam znajomego z tym samym procesorem i pamięciami i u niego też zatrzymało się na tym momencie.