Problem z pamięcią lub modemem Sagem


(fiero) #1

Witam wszystkich, miałem w kompie GoodRam 256 pamięci taktowanych333 troszku mało wiec dokupiłem kolejne 256 tym razem Kingstona taktowane 400mhz, przetestowałem Call of duty i chodzi pięknie, uruchomiłem Falcona4 i też super, ale gdy chciałem polatać ze znajomymi online zaczeły sie problemy. Co ok. pół minuty mam pauze trwającą 3 sek. Pomyślałem że jednak pamięci się "gryzą", wymeniłem Goodrama na Kingstona. Miałem więc dwie identyczne pamięci a problem nadal pozostał, przypominam że dzieje się to TYLKO w czasie grania via internet. Najlepszym wyjsciem byłoby wsadzenie jednej kości 512 ale niemam od kogo pożyczyć, a niechce iść też w koszta bo jeśli się okaże że to niepomogło to tylko wydam niepotrzebnie pieniądze.

Wszelkie sugestie będą mile widziane :slight_smile:

Ps.

Kiedy wyjmę jedną kość i pozostawie tylko 256 ramu wszystko chodzi bezproblemów.


(JNJN) #2

Do poczytania.

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=18342

Spróbuj aktualizacji biosu, ustawienia biosu na defaults,niech płyta dobierze parametry pamięci.

Jak dalej to samo to zostaje kupno jednego modułu najszybszego jaki obsługuje płyta.


(fiero) #3

Jednak to niewina pamięci tylko netu a konkretnie modemu Sagem ktorego dostalem wraz z neostradą, znajomy z angli mial identyczny problem i tez mial modem na usb, zmienil dostawce, dostal modem podlaczany do sieciówki i po problemie. W takim razie czy jest możliwość ustawienia gdzieś prędkości przesyłu pakietów (bo to chyba oto chodzi) przez usb, jak ustawić łącze pod neostrada ?

Pozdrawiam.


(JNJN) #4

Problem masz słabą płyte główną lub za dużo urządzen USB podpiętych do niej,które wymagają zasilania.

Wgraj najnowszy pakiet sterów do płyty głównej,

Wymień modem w TPSA na taki który podepniesz do karty sieciowej.

Kup karte PCI USB i podepnij do niej modem i po problemie.


(fiero) #5

Dzieki JN, wypożyczyłem od znajomego modem Lucenta (kiedys dawali go z neostradą) jutro pobawie sie w podłączanie go i zobaczymy. Zastanawia mnie tylko co ma do tego zasilanie?

To już może prędzej procesor niewydala z obsługą dwóch kości pamieci i modemu ?


(JNJN) #6

Te modemy lubią zjeść czyli biorą około 400mA prądu na granicy wytrzymałości prądowej portu USB który ma wydajność około 500 mA,więc jak masz podpięte urządzenia USB które wymagają zasilania myszy,klawiature,kamere inne może być problem z ich zasilaniem przez płyte główną.

Na NEO objawia się to zrywaniem połączenia,zawieszeniem kompa,błędami w systemie i połączeniu.

Lektura

http://turbokrecik.neostrada.pl/

http://neostrada.info/instalacja.php


(fiero) #7

Rozwiązałem problem, jak zwykle pomogła magiczna formuła "format c:" i reinstalka systemu :wink:

I jak tu niekochać windowsa, dostarcza nam tylu zajęć i pozwala temu forum na nieustający rozkwit. :wink:


(JNJN) #8

Niestety nieraz i tak trzeba FORMAT.