Problem z pamięciami Goodram PRO 900 2x1GB


(Adi90 90) #1

Witam. Jakieś 3 tygodnie temu kupiłem Goodram PRO 900 2x1gb no i od jakiegoś tygodnia zaczynają dziać się dziwne rzeczy. Najpierw przy np. przeglądaniu stron internetowych zaczął wyłączać się monitor na jakąś 1 sekunde (i tak kilkakrotnie)... aż w końcu komputer się zawiesił i już nie wstał. Następnego dnia włączyłem komputer i odziwo jest wszystko OK - pamięci chodziły do wieczora i zaczyna się to samo... komputer się zawiesił i już nie wstał :slight_smile: Gdy chce go włączyć nie załącza się monitor, a głośnik wydaje ciągły pisk(tak za każdym razem). Dodam, że zmieniałem sloty, wyciągałem 1 kość i czasami działał na jednej kości czasami na drugiej) Wziąłem od znajomego pamięci GEIL ULTRA i wszystko ok, a znajomy przetestował moje pamięci i chodziły na 1200MHZ przez jakieś 7 godzin i oczywiście bęc...! nie działają nawet na default ustawieniach w biosie, ale oczywiście za jakiś czas zaczynają działać. W programie Memtest - wszystko OK zero błędów... Wie ktoś czy to jest napewno wina pamięci?? Aha i jeszcze jedno może orientuje się ktoś ile czasu jest realizowana gwarancja w sklepie APOLLO?? Z góry dzięki za przeczytanie mojej lektury :wink:


(Stan19) #2

A co do naprawy to nie wiem :smiley:


(Adi90 90) #3

Zapewne jeśli wyśle pamięci na gwarancje to kiedy zostaną one sprawdzane w serwisie będą działać, a zaczynają "szaleć" dopiero po kilku godzinach :smiley: no i oczywiście zostają uznane za dobre... Wie ktoś może jak odbywa się realizacja gwarancji przez sklep internetowy?


(D@widoS) #4

Próbowałeś "odkręcić" procesor i sprawdzić czy komp też ma zwisy ? Sprawdź czy pamięci się nie przegrzewają. Zwiększałeś napięcie na memkach ? Pokaż screeny z cpu-z.


(klopas) #5

a jaki masz bios? w ami błąd pamięci lub karty graficznej to trzy piski...

a może ściągałeś chłodzenie z ramów i założyłeś bez nowej pasty?


(Adi90 90) #6

Na odkręconym procku jest to samo, na pamięciach miałem cos około 2,3V, a co do screenów z cpu-z to nie mam jak ich zrobić bo pamięci w tej chwili "testuje" znajomy, ale jutro je wrzuce.

Co do biosu to leciałem na 30x jest to 2 rev biosu więc troche stara. Dzisiaj wrzuciłem bios w wersji 0901 (najnowsza) i jutro zobacze czy problem nadal występuje. Radiatorów z pamięci nie zdejmowałem :slight_smile:


(Scobel) #7

Fabrycznie wadliwe RAMY, przegrzewają się to tak by było najbardziej oczywiste ...


(Adi90 90) #8

Pamięci wysłane na gwarancje ...

Zobaczymy co będzie dalej, ale z tego co się dowiadywałem to jeżeli tylko wystąpi jakiś problem w serwisie z pamięciami, natychmiast zostaną wysłane nowe kości... mam taką nadzieje :slight_smile: