Problem z pc, po zamianie zasilacza brak sygnału wideo


(Maciej Szankin) #1

Koledze X zepsuł się komputer. Siedzieliśmy u niego paczką ładną godzinę, nikt nic nie mógł wykombinować (komputer się odpala, ale nie ma sygnału wideo), więc postanowliśmy przenieść zepsuty komputer do domu kolegi w celu sprawdzania części na jego sprzęcie. Zaczeliśmy od zasilacza, i na nim też skończyliśmy. Zasilacz od Y podłączyliśmy do komputera X, tylko że nic się ciekawego nie stało. Po powrocie zasilacza do macierzystego komputera ten odmówił współpracy - komputer się odpala, ale nie ma żadnego sygnału wideo. Czy to możliwe, aby spaliła się grafika w komputerze Y, skoro nie była nigdzie indziej podłączana?

Ma ktoś może jakąś hipotezę co się stało i co ewentualnie można naprawić? Nie wierzę, aby był jakiś wirus świńskich kabli roznoszący się po zasilaczach, jakieś pomysły? :wink:


(Technik Elektro) #2

rozumiem, że nie odpala się komputer z którego był wyciągnięty zasilacz nie hula ?? kable podłączone do płyty głównej ?? 4 pin zwłaszcza.. oraz do karty graficznej jeśli takowe potrzebne.


(maciek.kozyczkowo) #3

A czy po odpaleniu komputera, bios wydaje jakieś dźwięki (chodzi mi o sygnały błędów)?

__________________

Prawdopodobnie jest uszkodzona płyta główna, ale powiedz czy są jakieś sygnały dźwiękowe z głośniczka systemowego. :slight_smile:


(Maciej Szankin) #4

płyta główna dźwięku przy starcie nie wydaje. Z początku problem dotyczył jednego komputera, ale gdy tylko na chwilę podpieliśmy do niego zasilacz z drugiego, potem zwróciliśmy, drugi pecet zaczął zachowywać się tak samo.


(Jjoasz) #5

mialem podobny schemat - jeden zasilacz spalil plyte a ta spalila drugi po podpieciu jej

i to prawdopodobnie sie stalo...

oczywiscie reset biosu itp. byl robiony na sprawnej maszynie (teoretycznie bateria moze nie trzymac)


(Maciej Szankin) #6

już mam, ramy spalone w obu przypadkach,


(Jjoasz) #7

znaczy zasilka podaje zle napiecie na +5/3V...

8)