Problem z pełną deinstalacją F-Secure 2009

Witam

w związku z wygaśnięciem lic na F-Secure’a i posiadaniem innej wielostanowiskowej na ESETA przystąpiłem do usuwania pakietu zabezpieczającego. Po odinstalowaniu i usunięciu części “pewnych” z mojego punktu widzenia (raczej laik) wpisów w rejestrze nadal pojawia się monit podczas próby instalacji ESET NOD32 Antivirus “Program instalacyjny wykrył aplikacje, które mogą zakłócać pracę programu ESET NOD32 Antivirus, Wykryte apliacje F-Secure Software” co prawda można zaznaczyć checkbox’a “zignoruj ostrzeżenie i kontynuuj instalację” ale wolałbym dokonać w pełni poprawnej instalacji i uniknąć jakichkolwiek problemów z działaniem os’a w przyszłości. Zaznaczę że zapuściłem już ComboFix’a :confused: niestety log mi mało mówi :slight_smile: czy zapodać ?

Użyj tego narzędzia do usunięcia pozostałości po F-Secure.

Żeczywiście to narzędzie było niezbędne ale od pomocy technicznej uzyskałem następujacy przepis moze komus sie przyda :wink:

Aby rozwiazac ten problem, prosze wykonac nastepujace czynnosci:

1. Odinstalowywanie oprogramowania F-Secure (Start-> Panel sterowania-> Programy-> F-Secure -> Usuc)

2. prosze pobrac narzedzie UiTool v3:

ftp://ftp.f-secure.com/support/tools/ui … l3-420.zip

! UWAGA!

Spowoduje to usuniecie wszystkich plików w folderze instalacyjnym.

Nie nalezy rozpoczac narzdzia UiTool v3, jezeli F-Secure

zostac zainstalowany w niestandardowym folderze lub bezporednio w katalogu “programy”

1. Prosze uruchomic ponownie komputer i system Windows w trybie awaryjnym (“F8” - klawisz podczas ponownego uruchamiania)

2. Pliki F-Secure w katalogu C:\Windows usunac (schemat :fsxxx.log)

3. Nalezy recznie usunac z rejestru wszystko z “Backweb”, “F-Secure” i “Data Fellows”.

Prosze kliknac na “Start” i wybrac “Uruchom”.

Teraz prosze wpisac “regedit” i kliknac na OK.

Nastepnie prosze nacisnac “F3” i wpisac “Data Fellows”.

Prosze wszystkie znalezione klucze usunac.

Wykonac prosze te kroki tez z “F-Secure” i z “Backweb”.

1. prosze teraz usunac folder F-Secure

2. prosze wykonac oczyszczanie dysku systemu Windows

3. Uruchomic ponownie komputer

Temat zamykam

lub tutaj