Problem z płytą główną, zatrzymuje się na początku


(Quatroo) #1

Witam posiadam płytę główną asus m3a78-cm.

Gdy podłączyłem ją włączyła się i zatrzymuje się na początku. (Logo asusa, nazwa płyty, do wciśniecia klawisz del i tab, opisuje to co widze na monitorze) na tym się zatrzymuje. Nie mogę kliknąć del i wejść do biosu, nie reaguje. Jedynie na Tab i wyświetla czarne tło z literkami i cyferkami. Jest tam informacja żeby włączyć alt+f2 i F8 ale także nie reaguje. Resetowałem bios poprzez wyjęcie baterii na 10 min.


(mrFreeze) #2

Odłącz wszystkie urządzenia na usb (poza klawiaturą) jak nie pomoże to wszystkie dyski twarde i napędy.


(Quatroo) #3

Odpalił gdy wyjąłem baterię, do biosu mogę wejść. Mam kolejny problem… Wciąż wyskakuje błąd :

chassis intruded!

Fatal error… System halted.


(mrFreeze) #4

Ostatni post

[http://forum.pclab.pl/topic/510140-Chassis-Intruded-Fatal-Error/page__st__20?s=3657c9fd752354110225566b6582da0e](http://forum.pclab.pl/topic/510140-Chassis-Intruded-Fatal-Error/page st 20?s=3657c9fd752354110225566b6582da0e)


(Quatroo) #5

Mam pytanie jeszcze jedno. Mam na płycie napis chassis i piny tutaj. Mam włożone w piny 2 elementy niebieskie, chyba to zworki są. Gdy zostaną wpięte w te piny to płyta nie reaguje, nie chce załączyć (czarny ekran), a gdy wyjmę je z pinów to normalnie włącza się… Muszę wyjmować baterię za każdym razem gdy włączam płytę bo gdy włączę płytę to dostaje info o konfiguracji biosu, skonfiguruje go, reset i znowu ten błąd chassis.


(JNJN) #6

Załóż zworki jak były.

 

Musisz wejść do biosu i znaleść pozycję chassis i wyłączyć ja  na Disabled i zapisać bios Save i będzie spokój.


(Quatroo) #7

Ale jeśli włożę zworki to nie chce działać, wiatraki chodzą ale tak jakby monitora nie widzi, próbowałem resetować bios ale nadal czarny ekran a podzespoły chodzą. Ram sprawny.


(JNJN) #8

A gdzie te zworki wkładasz?

 

Jesteś pewien, że płyta sprawna?

 

Edit:

 

No i napisałeś?

 


(system) #9

Czy Ty aby dobrze wkładasz tę jedną  zworkę? Na gnieździe CLRTC (jest oznaczone na płycie) zworkę musisz włożyć na piny 1 i 2, czyli dwa bliższe tyłowi komputera. I tak zostawić! Nigdzie więcej żadnej zworki nie wkładaj!


(Quatroo) #10

Chassis napis i pod napisem jest wejście 6 pinowe.

xxx

xxx

X- piny,

Zworki mam 2 włożone tam

xzz

zzx

Z- zworki.

Nie mam jak zdjęcie zrobić więc tak opisuje, jak dostałem tą płytę to tak było włożone. Jak te 2 zworki wyjmę to płyta rusza i odpala się monitor (wczytuje itp.) a gdy dwie zworki włożę tam to nie odpala. W biosie nie mam takiej opcji chassis i tego typu. Będę na laptopie to zrobię zdjęcia z komputera.


(mrFreeze) #11

To wyciągnij tą zworkę jak działa to niech tak zostanie. 


(Quatroo) #12

Źle napisałem oznaczenie pinów, teraz spojrzałem na płytę.

x0xx

xxx

Tak samo, x to piny a 0 to puste miejsce miedzy pinami.

x0zz

zzx

Z-zworki


(system) #13

To, co Ty opisujesz, to są prawdopodobnie gniazda USB i pewnie jeszcze inaczej wyglądają? Na płycie są takie trzy obok siebie, oznaczone jako USB78, USB910, USB1112. Na nich nie powinno być żadnych zworek! Jedyna zworka na płycie powinna być umieszczona tak, jak wyżej opisałem.


(Quatroo) #14

Nie no na pewno nie to :stuck_out_tongue: troszkę się znam bo lubię się bawić w takich rzeczach. Wiem gdzie są te gniazda. Spotykam się pierwszy z takim problemem. Asrock, gigabyte płyty proste ale tutaj nie ma gniazda 2 pinowego i nie wiem jak resetować bios. Zrobię zdjęcie pinów z napisem chassis + zdjęcie ze zworkami.


(system) #15

Za to jest tutaj gniazdo 3-pinowe CLRTC, które służy do tego, aby zresetować BIOS. Pisałem już wyżej.