Problem z plyta glowna


(Mirabelka21) #1

Witam mam taki problem od pewnego czasu jak komp dluzej jest wyl to potem nie chce zaskoczyc i dysk sie nie uruchamia, najpierw myslalam ze to wina dysku ale metoda prob i bledow okazalo sie ze dysk jest sprawny i jak komputer jest krocej wyl to wszystko dziala normalnie tylko za pierwszym razem dlugo sie zalacza i tu moje pytanie czy to moze byc wina kondensatorow na plycie glownej i czy mozna je wymienic czy lepiej oplaci sie kupic nowa plyte ?? z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam!!


(system) #2

Moze to byc wina kondenstorów jesli sa one wypukłe i wyglądaja tak

zły kondensator

to mozna je wymienic samemu(cena jednego kondesatora od 0.70 do 2zl) lub serwis i koszt do max 50 zl (zalezy ile kondensator siadzie i o jakiej wartosci )

Może to byc wina zasialacza rowniez jaki masz zasilacz sprawdz jak trzyma on napięcia chociazby wEverest

lub jesli dysponujesz miernikiem to

Pomiar Napięcia


(Kamilsz 15) #3

spotkalem sie z takim przypadkiem juz kiedys i nie pamietam co dokladnie sie stalo ale byla to wina plyty glownej lub procka nie wiem dokladnie. jaka masz aktualnie plyte?


(Mirabelka21) #4

mam plyte glowna firmy Elitegroup Computer Systems nazwa plyty to ECS K7VTA3 v3 z procesorem AMD Athlon XP, 1400 MHz (10.5 x 133) 1600+

napiecia mam takie:

Napięcie rdzenia procesora 1.74 V

+2.5 V 2.53 V

+3.3 V 2.88 V

+5 V 4.87 V

+12 V 13.18 V

VBAT baterii CMOS 3.22 V

nie zabardzo wiem czy takie moga byc odchylenie czy musi byc rowno z norma???


(JNJN) #5

Mogą być przekłamania w odczycie - sprawdź miernikiem lub podłącz sprawny i mocniejszy zasilacz.

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=64002


(system) #6

Te napiecia odchodza od normy i to Bardzo lecz sprawdzone sa w Everest i niewiem czy mozna im wiezyc ale jesli im wiezyc to jest to wina zasialacza. Pozycz od kogos zasilacz podłacz u siebie i wszystko bedzie wiadomo i nie napisalas jak tam kondesatorki ?


(Mirabelka21) #7

jesli chodzi o kondensatory to obejrzalam na plycie i 2 sa troche wypukle potem moge dac zdjecie narazie bat mi sie laduja do aparatu a moze to kondensatory na dysku nie pradza?? ale tego to sie spr raczej nie da...dzieki za pomoc i pozdrawiam