Problem z prądem


(Alexche) #1

Cześć wszystkim,

szukam porady na następujący problem. Walsnie w pracy podłączyliśmy nowego kompa i gdy się dotknie tylnej cześci obudowy, to on "kopie".

Czy jest to wina złego uziemienia

(W tej chwili komp jest podłączony przez zwykły przedłużacz i do gniazdka bez bolca czy może to być coś innego)?.

Pozdrawiam i z góry dziękuje za wszelką pomoc.


(Adarek) #2

Podłącz do gniazdka z bolcem.

Jesli nie ma to - odwróć wtyczkę w gniazdku. Zamień po porost dziurki.

Jesli dalej kopie to komp do wymiany.


(Pzontek) #3

Poczytaj:

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic ... u+obudowie

:wink:


(Kylo Tk) #4

wystarczy zmienić gniazdko zeby bylo z bolcem i polacz kabelkiem przewód neutralny z bolcem w gniazdku (kontrolka nie swieci po dotchnieciu do przewodu neutralnego - w ten sposob sprawdz ktory to przewod) i stsosuj najlepiej listwe jest najbezpieczniejsza


Interpunkcja !

Asterisk


(Asterisk) #5

Jak chcesz to zrobić :o

Bo nie bardzo rozumiem :frowning:

========================================

W związku z tym - poniższe posty ===::> Kosz


(fiesta) #6

Nie jest to najlepsze rozwiązanie, bo co innego to uziemianie a co innego zerowanie. Bolec ochronny powinien być uziemiony.


(Adarek) #7

Tak dokłanie o to chodzi - .

Zmieni kopiący potencjał . Zamieni wtedy "+" z " - " (albo masę) już nie powinień czuć " kopnięcia." Ciekawe czy czuł 230V ??? pewnie mniejsze . Dodknięcie 230 V zmiennego, odwrotnę stroną dłoni ( nie tą gdzie sie zaciska ) ,zdrowo kopie . :smiley: