Problem z procesem svchost


(kam104) #1

Witam

Problem wygląda następująco:

Po ok. 2 min. od uruchomienia komputera, kompurer nie reaguje na polecenia uruchomienia nowego programu (np. jeśli uruchamiam Mój komputer to działa, ale jak np. uruchamiam Winampa to już niereaguje).

Przyczyną jest proces svchost który używa ok 95% procesora. Reinstalacja windowsa pomaga ale na max 2 dni.

Gdy zamknę ten proces skórka Windowsa zmienia się w tą klasyczną, niema dźwięku a internet nie chodzi.


Procesor: Duron 800 MHz

Pamięć: 512

HDD: 80 GB 7200 8 MB ATA 133

Windows: XP oczywiście


Co robić?

P.S. Czasami jak "po uruchamiam" sporo programów to po ok. 5 min. Wszystkie się włączają i dalej system działa normalnie.


(Hduahd) #2

Hmm... ciekawy problem wrzuć logi i zobaczymy, co dalej :slight_smile:


(matiit) #3

A masz jakiegoś Firewalla + Antywirusa??

Windowsa instalujesz z odłączonym internetem

Później instalujesz łatki Windows antywira Firewalla i dopieo podłączasz internet

Daj może Logi z Hijacka

Użyj Windows Worms Doors Cleaner'a


(kam104) #4

O właśnie mi sie komp "odetkał" :stuck_out_tongue: Wrzucam loga z HijackThis

Logfile of HijackThis v1.99.1

Scan saved at 21:47:51, on 2006-09-16

Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)

MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)


Running processes:

C:\WINDOWS\System32\smss.exe

C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe

C:\WINDOWS\system32\services.exe

C:\WINDOWS\system32\lsass.exe

C:\WINDOWS\system32\svchost.exe

C:\WINDOWS\System32\svchost.exe

C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe

C:\WINDOWS\Explorer.EXE

C:\Program Files\Analog Devices\SoundMAX\SMTray.exe

C:\PROGRA~1\ALWILS~1\Avast4\ashDisp.exe

C:\Program Files\Winamp\winampa.exe

C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe

C:\Program Files\Konnekt\konnekt.exe

C:\Program Files\AutoConnect\AutoConnect.exe

C:\Program Files\SAGEM\SAGEM F@st 800-840\dslmon.exe

C:\Program Files\SpeedFan\speedfan.exe

C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\aswUpdSv.exe

C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashServ.exe

C:\Program Files\Analog Devices\SoundMAX\SMAgent.exe

C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe

C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashMaiSv.exe

C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashWebSv.exe

C:\WINDOWS\System32\svchost.exe

C:\WINDOWS\system32\wuauclt.exe

C:\WINDOWS\system32\taskmgr.exe

C:\WINDOWS\system32\wuauclt.exe

C:\Documents and Settings\Administrator\Pulpit\HijackThis.exe


R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza

O4 - HKLM\..\Run: [Smapp] C:\Program Files\Analog Devices\SoundMAX\SMTray.exe

O4 - HKLM\..\Run: [avast!] C:\PROGRA~1\ALWILS~1\Avast4\ashDisp.exe

O4 - HKLM\..\Run: [WinampAgent] C:\Program Files\Winamp\winampa.exe

O4 - HKCU\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe

O4 - HKCU\..\Run: [Konnekt] "C:\Program Files\Konnekt\konnekt.exe" /autostart

O4 - HKCU\..\Run: [AutoConnect] C:\Program Files\AutoConnect\AutoConnect.exe

O4 - Startup: SpeedFan.lnk = C:\Program Files\SpeedFan\speedfan.exe

O4 - Global Startup: DSLMON.lnk = C:\Program Files\SAGEM\SAGEM F@st 800-840\dslmon.exe

O7 - HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System, DisableRegedit=1

O9 - Extra button: Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe

O9 - Extra 'Tools' menuitem: Windows Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe

O17 - HKLM\System\CCS\Services\Tcpip\..\{B252FACA-DF1D-4042-8BB5-B8ED490608D4}: NameServer = 194.204.159.1,194.204.152.34

O17 - HKLM\System\CCS\Services\Tcpip\..\{BB8EC040-5E9E-405E-9923-3E534BDA3804}: NameServer = 194.204.152.34 217.98.63.164

O23 - Service: avast! iAVS4 Control Service (aswUpdSv) - Unknown owner - C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\aswUpdSv.exe

O23 - Service: avast! Antivirus - Unknown owner - C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashServ.exe

O23 - Service: avast! Mail Scanner - Unknown owner - C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashMaiSv.exe" /service (file missing)

O23 - Service: avast! Web Scanner - Unknown owner - C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashWebSv.exe" /service (file missing)

O23 - Service: SoundMAX Agent Service (SoundMAX Agent Service (default)) - Analog Devices, Inc. - C:\Program Files\Analog Devices\SoundMAX\SMAgent.exe

Złączono Posta : 16.09.2006 (Sob) 21:48

Przed podłączeniem do neta oczywiście najpierw instaluje Avasta a firewall mam w windowsie (a przy okazji czy avast ma firewalla?)


(Mayster X) #5

Skasuj


(kam104) #6

A co to jest?


(Mayster X) #7

Edytor rejestru zablokowany przez ''Administratora''

Rozumiem że nic nie blokowałeś :?:


(kam104) #8

bo sobie dla jaj zablokowałem :stuck_out_tongue:

Złączono Posta : 16.09.2006 (Sob) 22:07

Wy też macie 5 procesów "svchost"?


(Miniuka) #9

Ja tyle mam i to chyba normalne


(kam104) #10

A właśnie

Jak uruchomiłem Windows Worms Doors Cleaner'a to krzyczało że svchost ma inną wielkość niż powinien i trzeba użyć antywirusa


(Mayster X) #11

Normalne

:arrow: http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=97474


(Tomekvip22) #12

Wyłącz na chwilkę zaporę to zobaczysz jak avast blokuje, więc jakiś jest. :slight_smile:


(Boner3773) #13

a, wgrywasz skórki jakieś do xp?

może od tego...

i czy na zupełnie gołym xp dzieje się to samo jak włączasz "mój komputer" ?


(kam104) #14

Tzn. wgrywałem ostatnio ale to nie od tego zależy bo reinstalka windowsa nie pomaga

Po prostu komputer niereaguje na uruchamianie procesów (aplikacji) dopiero po jakimś czasie się odtyka.

Jak narazie jest ok nawet niewiem co zrobiłem że działa normalnie. :?