Witam!
Od około 2 miesięcy występuje u mnie problem z przegrzewaniem się RAMu, tzn ja tak sądzę. Spróbuję jak najdokładniej opisać problem, który występuje u mnie w komputerze.
A więc, mój komputer ma 2 lata, nigdy nic się złego z nim nie działo, do czasu. Od 2 miesięcy komputer ma problemy z odpaleniem, czasami bardzo wolno chodzi, występują bardzo duże skoki użycia procesora.
Przedstawia się to tak:
Włączam komputer, wszystko jest okey do momentu komendy “BOOT FROM CD/DVD”. Komputer zatrzymuje się na tej komendzie, czekam ~2 min i na ekranie pod tą komendą wyskakuje napis: “DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISC AND PRESS ENTER”. Zaznaczam, że w napędzie NIE MA wsadzonej żadnej płyty. W takim momencie wyłączam komputer, otwieram go i sprawdzam, który z kości RAM jest ciepły-gorący. Komputer chodzi np 1min, a 1 z kości jest już gorąca. Gdy wyjmę kość i uruchomię ponownie komputer, komputer włączy się normalnie. Informatyk powiedział mi, że może być to przez skoki napięcia (nie posiadam UPSa, lecz mój zasilacz ma aktywne PFC, więc takowego problemu nie powinno być). Nie mam pojęcia co jest nie tak. Ostatnio, gdy dotknąłem grzejniku (zimnego)- mój komputer stoi blisko grzejnika (grzejnik nigdy nie jest włączany, zawsze zimny), po dotknięciu do grzejnika kopnął mnie prąd. Stwierdziłem, że może to być przebicie gdzieś w komputerze, ale ja się nie znam za bardzo na elektryczności i komputerach, więc nie ingerowałem w to.
Teraz przedstawię 2 sytuację, podczas której grzeją się kości RAM i komputer się zacina/wyłącza:
Słucham muzyki, mam otwartą tylko przeglądarkę internetową, nagle muzyka się zacina (nie wyłącza, tylko zawiesza i powtarza zniekształconą część), ekran komputera robi się niebieski, na nim jakieś komendy (nie wiem jakie, ponieważ trwa to 1sekundę, nie mogę zrobić screena). Komputer się wyłącza, gdy próbuję go włączyć występuje ta sama komenda, jak wyżej po “BOOT FROM CD/DVD”- “DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISC AND PRESS ENTER”. Po sprawdzeniu, która kość jest gorąca, wyjęciu jej (oczywiście przy wyłączonym komputerze) komputer się normalnie uruchamia.
Lepiej przedstawić tego, chyba nie mogłem, także proszę o rozwiązanie mojego problemu. Nie znam się za dobrze na komuterach, także proszę o jaśniejsze przedstawienie sytuacji.
Pozdrawiam,
Cathy123
Konfigurację mojego komputera:
Intel® Core2 Quad CPU Q6600 @ 2.40Ghz (4CPUs)
Pamięć: 4GB RAM
Grafika: NVIDIA GeForce 8500GT 512mb
Producent systemu: Gigabte Technology Co., Ltd.
model systemu: P35-DS3L
DirectX 9.0c