Problem z Radeonem 9200 Need HELP


($zp!3G) #1

Witam.

Mój sprzęt to:

Athlon XP 2200+

256DDR 400MhZ CL3

REadeon 9200 128/128

MSI KT4V

System XP bez SP2

Sprzęt szwagra:

Pentium III 933MhZ

PG: nieznana

Grafika jakeś badziewie ale obecnie RAdeon 9200 128/64 (czy odwrotnie 64/128)

System XP bez SP2

Mam najstępujący problem.. Szwager kupił sobie RAdeona poszedłem mu zamontować.. po włożeniu Karty CP ładnie się uruchomił załadował swoje podstawowe stery.. weświetlał 800*600 po włożeniu CD która była z grafą i zainstalowaniu sterów XP instaluje sobie dwie karty:

  1. Radeon 9200 SE

  2. Radeon 9200 SE - Secondary

Po restarcie kompa system się nie uruchamia....

po włączeniu trybu awaryjnego... i usunięciu sterowników wcześniej zainstalowanych system się włącza tak jak za pierwszym razem po zamątowaniu karty..

Po włożeniu do mojego kompa jest to samo...

Wiecie co to może być?

Tak byłem w Cafe to na Me ładnie się odpalił i zainstalował..

Dlaczego tak jest na XP ?:>


(Czr R1) #2

Ściągnij nowe stery do tej grafy może są na płycie jakieś niewypały


($zp!3G) #3

Instalowałem już4 różne stery.. nowe starsze i najstarsze jake miałem.. firmą grafiki jest "PowerColor" kumpel mówił mi że to słaba firma.. ale czy to oznacza że już nie bedziedziałała nigdy na XP? Musi być jakiś sposób..:confused:


(JNJN) #4

Odinstaluj stery i oprogramowanie dokładnie z kompa restart i uruchom karte na sterach systemowych.

Z uruchom chkdsk /f i sfc /scannow.

Scan kompa na szkodniki.

Jak usunąc ster masz tu:

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=9838

Reset biosu na defaults.

Ważne: jak będziesz na sterach systemowych wgraj najnowszy pakiet do płyty głównej,jak płyta na VIA to pakiet 4.49 restart i dopiero ster .


(system) #5

Napisano

Panowie bez Paniki ja też mam Radeon 9200 128 Mega ramu full wersjon

I mam i dentyczny zapisz w Menadrzeże Urządzeń.

Spowodowane jest to tym ze Radeon Ten ma dwa wyjścia na dwa monitory jeden na monitor analogowy drugie wyjście na monitor cyfrowy..

I tak to jest widziane w systemie i niczemu to nie przeszkadza.. Wszytko chodzi dobrze.

Obojetne które stery zainstalujesz..A jak odinstalujes jedną kartę to przy starcie systemu zostaną doinstalowane.. ponownie

Pozdrawiam


(JNJN) #6

Godunow przeczytaj dokładnie.


($zp!3G) #7

Poprostu jak dostanie "specjalistyczne" stery czyli take od producenta to wariuje na XP.. a na ME noramlnie..:confused: Tylko na Windowsowskich działa. ale tak nie może być..:confused:


(system) #8

faktycznie .. ale ja odniołem się do wpisu w Menadzerze Urządzeń..

A co do problemu miałem kiedys taak..

Weź odiinstaluj sterowniki karty

przy ponownym uruchomieniu komputera wystartuj w trybie vga i zainstaluj mu sterowniki tu do pobrania

Rej JN

Masz racje. nie dodnosłem się do tego

Pozdro.. !!


($zp!3G) #9

OK Właśnie ściągam te najnowsze stery... i mam pytanko.. co daje "Tryb VGA"? na czym to polega ?:>


(system) #10

Przy starcie systemu windows xp l wciskasz F8 i wybierasz tryb vga]

Pozdro..


($zp!3G) #11

No ok wiem jak to się włącza.. tylko co to daje? czym różni się od Trybu awaryjnego i normalnego ?:>


(system) #12

tryb VGA to chyba normalny start tylko ze z rozdzielczaścią 640x480 i 256 glebią kolorów


(JNJN) #13

Tryb VGA jest trybem awaryjnym i diagnostycznym,wymusza przez system ustawienia wyświetlanego obrazu w rozdzielczości 640x480.

Instaluj ster nowy do karty grafiki zawsze w trybie normalnym czyli po uruchomieniu kompa na sterach systemowych.


(system) #14

ale tryb awaryjny tez wymusza rpz. 640x480


($zp!3G) #15

Byłem u Znajomego.. tzw. Speca

Powiedział że CowerColor to lipna firma... i że mogą być problemy..:confused: ale chyba da się to jakoś zrobić..:confused: Dałem mu kompa na serVis.. jak da rade to Wam napisze jak tego dokonał..:slight_smile: