Problem z resetowaniem komputera


(Baba Jaga1) #1

Bardzo proszę o pomoc!

Komputer resetuje mi się z niewiadomych powodów, czym to może być spowodowane?

Objawy:

  1. komputer resetuje się bez żadnego ostrzeżenia, tak jak bym sama wcisnęła reset. Czasami resetuje się kilka razy dziennie, czasami 2-3 tygodnie działą bez problemów.

  2. raczej nie jest to wina wirusów. Mam licencjonowaną wersje AntiVirenKit.

  3. mam zainstalowanego Xp.

  4. najczęściej dzieje się to przy ściąganiu poczty, czasami przy oglądaniu filmu na DVD, czasami przy przeglądaniu stron www, czasami przy drukowaniu większych plików.

  5. Mam jeszcze gwarancje na części (komputer kupiłam w styczniu). Czy mam go reklamować. Trochę nie bardzo mi się uśmiecha! :frowning:

proszę o porady, z góry dziękuję


(GP1600) #2

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic ... ht=restart


(Xiao19) #3

cos mi sie wydaje ze zasilacz ci siada ,bo mowisz ze nieraz pare tygodni mija wiec ,wirusa wykluczamy,sprawdz jaka masz temperature po paru godz pracy na kompie procka

domyslam sie ze nie podkrecales FSB/mnoznikczy karty graficzznej etc.ramu jak tak to napisz co zrobiono lub zrobilas

bo jesli procek prodkrecalas ,ma on zwiekszony pobor mocy i zasilacz niewyrabia sie (muli komp) a pozniej dochodzi do resetu

sama mialam tak z zasilaczem 300w to jest za malo ,powinien byc jakis 400 w co najmniej.

a robilas przeisntalowanie sytemu i nadal jest problem

napisz


(:: MARIO ::) #4

Napisz jaki masz sprzecik, wsio cześci :slight_smile:

Kamcia dobrze sugeruje :slight_smile:

@Kamcia zasilacz zasilaczowi nierówny :!: Kwesta firmy :wink:


(lazikar) #5

Miałem podobny problem z kompem. http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic ... ht=restart

Po wizycie w serwisie nic nie wykryli, a restarty znikły. :?


(:: MARIO ::) #6

ale niemasz pewności, ze któraś z cześci nie została podmieniona lub zamieniona :wink: uroki durnych sklepów plombujących kompy :twisted:


(lazikar) #7

No Mario ty powinieneś pamiętać ten problem najlepiej. Komp nie miał ploby. Testowałem go wtedy i nic nie pokazało. No ale na ludzki rozum problem sam wtedy nie zniknoł więc coś musieli zrobić. :smiley:

Tylko co za sens nie przyznać się. :?


(GP1600) #8

Jakiś sens jest bo gdy następnym razem też coś się zepsuje to też oddasz do serwisu komputer jak sobie sam nie poradzisz, a zawsze gwarancji nie będzie się miało. :slight_smile:


(Xiao19) #9

Mario masz racje firmowy zasilacz to firmowy, wiem zawsze mozna sprawdzic miernikiem heheh jak sie znasz na tym to proste jest u mnie niby mam 400w a jest do 395w i tak juz jest ,nic na to niezrobisz kumpel co ma obudowe codeegon i jakis chinski zasilacz niby 400w a 380 nawet niema taki urok chinskiej produkcji

a co do problemu jesli ma na gwarancji niech odda ,oni powinnii sie martwic ,problem musi zniknac ,trzeba tylko powiedziec serwisowi co i jak ewent.zasugerowac problems beda sprawdzac i tyle

mam nadzieje i zycze powrotu do stabilnej pracy kompa i calego sytemu

--ja radze jednak reklamowac przecierz sama niebedziesz grzebac

wiesz z czym to sie wiaze ,a gora 2 tyg moga przetrzymac

najpierw sprawdz ,przeinstalowanie systemu i ustaw(wlacz) w biosie [load perfomance setup default] to ustawi defaultowskie ustawienia

--wiesz zawsze ktos mogl nagrzebac zabardzo w biosie i tez moga cuda sie takie dziac ,wiec najpiewr [setupBiosu ,potem system]

do biosu wchodzimy przy starcie systemu naciskajac (DEL)

i jestesmy w biosie--


(system) #10

A może nie masz firewalla

i jakiś skrypciarz robi Ci DoS?

Mało to prawdopodobne, ale może...


(:: MARIO ::) #11

lazikar pamiętam ów problem :wink: A sklep sie nieprzyzna by zaufania niestracić :?

Kamcia ja mam Codegena300W (rzeczywiste 165W :lol: ) i juz niewyrabia, a nalepka 300W to sobie mogą w D wsadzić :lol: ten zasilacz 300W to ma przy starcie sprzetu przez około 5s :lol: :smiley: :lol: :twisted: jeszcze na nim jade, ale sprzet prawie non oc :twisted: A konfiguracja sprzetu bardzo przeciętna :slight_smile: Me cFg


(Zbych ) #12

Z dwa tygodnie temu też mi sie zaczął resetować bez jakielkolwiek przyczyny,działo sie tak podczas większego obciążenia , sprawdziłem temperature na procku(celeron 1.7) i wynosiła 65stopni (program Aida 32)a napewno była większa gdyż normalnie pokazuje 22stopnie w temperaturze otoczenia 28stopni, po otwarciu obudowy okazało sie że jeden zaczep w koszyku na radiator procka pęknął i radiator do procka nie dolegał.

PS. w serwisech poinformowano mnie że jest to częsta przyczyna takiego uszkodzenia na płytach z gniazdem 478 pod P4. Co ciekawe jest to uszkodzenie mechaniczne i płyta gł. w tym wypadku nie podlega naprawie gwarancyjnej.


(Adarek) #13

Mało tego. Może ma to....

http://www.haker.com.pl/forum/viewtopic.php?t=8521

Strony gościa już nie ma .


(:: MARIO ::) #14

To tylko sie cieszyć, że radiator sie niewypioł i nieszkodził procka i spadając grafy :wink:


(Xiao19) #15

mario niezly masz zasilacz pozazdroscic wow jak bym na takim podkrecila kompa to by niezle zawieszenie bylo u mnie ten co mam jakosc tako dziala dobrze ze firmowy jest wiec parametry duzo nieodstaja od podanych na zasilaczu hehe

tabliczce znamionowej heh co za text jak w szkole elektron.

profes. gadal

hiihh

ehh spox

baba_jaga czekamy co dalej z kompem ,temp. po paru godz pracy jaka masz,(za slabe chlodzenie) defaultowskie ustawienia biosu czy insta.systemu pomoglo czy nic z tych rzeczy zostal serwis

ciekawa jestem


(fiesta) #16

a może tak wrócimy do zasadniczego wątku tematu a nie dyskusja o mocach zasilaczy i opowiadanie bajek o serwisach komputerowych ?


(:: MARIO ::) #17

Jasne, ze wrócimy jak i wróci sam zainteresowany i udzieli kilku zasadniczych odpowiedzi :wink:


(Baba Jaga1) #18

Bardzo Bardzo dziekuję, za wszystkie rady. Przepraszam :oops: , że się nie odzywałam, ale nie przypuszczałam, że tu są tak aktywni forumowicze.

Już się biorę do roboty i pisze wyjasnienia.

Parametry komputera:

AMD DURON 1600

ASUS A7V8X-MX

BARACUDA

DDR 256

Zasilacz max 350W

Wszystkie parametry są standardowe nic przy nich nie majstrowałam.

Temperatura procesora jest ok 40C. Komputer mi się wyłącza czasami po 5 minutach od włączenia więc to chyba nie problem przegrzewania.

Przeinstalowywałam wszystko już wcześniej i to nic nie daje.

Ustawienia w biosie mam ok.

Firewolla nie mam.

No chyba odpowiedział ma wszystkie pytanka. Teraz już się od komputera nie ruszam i będę udzielać reszty wyjasnień na bieżąco.


(:: MARIO ::) #19

użyj jakiegoś progsa do zczytywania napięcić, i napisz jakie masz, oraz to 350W to jakiej firmy ? codegen?

komp restartuje sie przy wykonywaniu jakis skomplikowanych działań, czy nawet na pustym pulpicie sie sypie ?

Taki test, szarpnij akarem, i zobaczymy czy sie resetnie :wink: kiedyś też tak miałem i winny był akar :wink:


(Golden Finger) #20

Ponieważ nie piszesz czy masz wyłączoną funkcję Automatycznie uruchom ponownie, podaję jak to zrobić:

Start-Panel Sterowania-System

Zakładka Zaawansowane-Uruchamianie i odzyskiwanie, kliknij Ustawienia.

Odhacz - Autoamtycznie uruchom ponownie przy "Awaria systemu"

Pozdrawiam :okulary: