Problem z rozruchem komputera. brak piknięcia z obudowy


(Marcinb677) #1

Witam mam problem a mianowicie od pewnego czasu mam problemy z uruchomieniem komputera kiedy komputer się włącza nie słychać tego "piknięcia" które się wydobywa z wnętrza obudowy po sprawdzeniu czy wszystko jest poprawnie podłączone i musze conajmniej 2 lub 3 razy wylączyć go i włączyć żeby zaskoczył dodam że już sprawdzałem czy płyta główna nie jest uszkodzona i niczego takiego nie stwierdziłem przeczyszczenie całego wnętrza kompa tez nic nie dało. Co to może być??

Mam nadzieje że zrozumieliście o co mi chodzi :wink:

Prosze o pomoc :frowning:

Dziękuje i pozdrawiam


(Błażej) #2

Kondensatory na płycie głównej sprawdzałeś?

Jaki masz zasilacz i sprzęt?


(Marcinb677) #3

Moj sprzęt to celeron 433 mhz 192 mb ram niestety nie znam marki zasilacza ale wiem że pali 230V a jak wyglądaja te kondensatory?? bo niestety nie bardzo się orientuję... komputer ma 7 lat ale ważne że działa :wink:


(witek-pl) #4

7 letnia płyta główna + kiepski zasilacz = kondy na wymarciu, kondensator to taka beczółka :wink: zobacz czy góra nie jest lekko wybrzuszona i boki nie napuchnięte, jesli na górze jest dodatkowo jakiś osad to kondy są suche i należy wymienić...

tu masz przykład konda na zgonie:


(Marcinb677) #5

ok juz znalazłem kondensatory są w porządku bo nie ma żadnego osadu ani wybrzuszeń bo przed chwila sprawdzałem jaka może jeszcze być inna przyczyna takiego zachowania??


(Zielpol81) #6

Mam podobny problem (jak sądze) tylko że z nowym komputerem. Po wyłączeniu musze odczekac jakis czas zeby zaskoczyl i sie uruchomil ponownie. Przy wlaczaniu przycisku zasilania, komp sie uruchamia (wentylator chodzi, nawet twaredy zamruczy) ale nic sie nie pojawia na ekranie, nawet z biosu sie nic nie laduje :/nKompyter z mediamarkt (jakis procek intela, grafika ATi HD z seri 2000 i pg asus p5gc-mx/gbl) Ktos sie orientuje co jest przyczyna takiego zachowania?


(witek-pl) #7

@Franki poodpinaj zasilanie wszelkich urzadzeń typu HD, CD/DVD-rom, jak masz coś w PCI tez wyciagnij (zostaw tylko kartę grafiki) i odpal kompa i zobacz jak startuje...

@pawel81pk jak nowy to zanoś do sklepu i niech się oni martwią... mozliwe że zasiłka albo grafa.