Problem z rozruchem systemu


(Mrsines) #1

Witam :slight_smile:

Otoz mam problem z systemem XP z SP2.

Gdy siedzialam na komputerze system strasznie sie zawieszał, dlatego przeskanowalam go programami antywirusowymi itp. , nic nie znalazy.

Pełna radosci i poczucia spelnionego obowiazku wylaczylam komputer.

I tu zaczyna sie hardcore, podczas rozruchu systemu pokazuje sie czarny ekran z informacjami o Biosie i :

searching for boot record from floppy .. not found

searching for boot record from cd-rom .. not found

searching for boot record from SCIS .. not found

(mniej wiecej taki komunikat)

Czy moze to miec zwiazek z przepelnieniem jednego z dysków ?

Prosze o szybko odpowiedz poniewaz korzystam teraz z nie swojego komputera :slight_smile:

Pozniej podziekuje :slight_smile:


(Marcinbrudnicki) #2

Możliwe jednak, że problem jest po stronie dysku twardego.

Podepnij go pod inną taśmę i do innego molexa.

Jeśli nie skutkuje, sprawdź u kogoś swój dysk.


(Mrsines) #3

nie jestem teraz na swoim komputerze a czy moze to miec zwiazek z sektorem startowym ?

EDIT:

a czy zainstalowanie Ubuntu zamiast XP moze pomoc ?


(De Niro) #4

nie :wink:


(Mrsines) #5

hm...dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, ale może coś więcej...czy nikt nie potrafi tutaj rozwiązać tego problemu..no cóż nie wszyscy muszą być genialni(włączając mnie)


(ostry2007) #6

wejdź do biosa i włącz te opcje i tyle a jak sie nie da to zostaje tylko przeinstaluj Windowsa


(De Niro) #7

Przeinstalowanie systemu nic nie pomoże BIOSu, masz włączone Bootowanie w/w urządzeń, i stąd takie komunikat.