Problem z siecia domowa


(Hubertsoluch) #1

Witam mam nastepujace problemy:

Mialem siec domowa z kablówki i rozdzielilem ja miedzy 2 kompy kablem i 2

sieciówkami .Wszystko bylo wpozadku do wczoraj.Na jedynm kompie zrobilem

format i zainstalowalem win xp z sp2 a na drugiem zrobilem nadinstalke owego

windowsa na stary system.

W czym jest problem ??

  • popierwsze na kompie gdzie zainstalowalem tego windowsa nie idzie rady

zainstalowac modemu a to czemu? Wkladam wszytko podlaczam. luzz wyskakuje

chmurka ze znaleziono nowy sprzet modem motorola 4200 itd , kolejna chmurka ze

szuka sterowników nastepnie otwiera sie okoenko do szukania sterowników z

podanej lokalizacji wybieram cd-rom tak jak to robilem 100 razy wczesniej i

zonk caly czasz szuka szuka szuka szuka… i komp jakby zwisa sie czekalem z

20min ale to troche za duzo bo zwykle szuanie sterów z plyty zajmowalo ok 30s.

W czym jest problem reszta drukarka i inne urzadzenia ktorych sterwoniki byly

w windowsie dzialaja a modem nie

-druga sprawa. Na kompie gdzie robilem nadinstalke byl zawsze modem podlaczony

i zeby byl net na 2 kompie to musial on chodzic po skonfigurowaniu sieci

odkylem dziwna rzecz jezeli wlaczy sie w I kompie wygaszacz/ to nie ma netu

nigdzie musze wtedy wyjac usb i wsadzic je spowrotem. Co jest grane???

Czekam na odkrycie tajemnicy moich kompów:]


(Danielderen) #2

co do pierwszego problemu spróbuj wskazać dokładną ściżke sterownika a nie tylko cdrom

a co do drugiego to sprawdź gdzieś w opcjach karty jest penie włączony tryb energooszeczędny


(Hubertsoluch) #3

ktorej karty ?? sieciowej ,graficznej:] musycznej:)


(Danielderen) #4

a z czego masz neta ??

i sprawdź w panelu sterowanie–>opcje zasilania–> i ma być ustawione na zawsze włączony


(Hubertsoluch) #5

Kablówka

bylo ustawione zawsze wyłaczone


(Danielderen) #6

to jeśli przestawiłeś to sprawdź teraz

sprawdź w menadzerze urządzeń

porty usb–>włąsciwości–>zakładka zarządzanie energią -->odznacz zezwalaj komputerowi na wyłączenie tego urządzenia w celu oszczędzania energii to chyba masz zaznaczone i porty usb się wyłączają


(Hubertsoluch) #7

Ok zrobione ale mam teraz dziwa rzecz…

Chcialem zamienic modem zeby byl przy drugim kompie , odwrotnie niz to bylo do tej pory…

ale jest problem zainstalowalem modem na drugim kompie i on dziala tylko wtedy jak kabel od karty sieciowej jest odpiety??? Co sie dzieje??? Nie wiem od czego zaczac … chce zrobic identyczna siec jak byla wczesniej tylko modem przerzucic na drugi komp do innego pokoju


(Danielderen) #8

jak jest wszystko podpięte sprawdź w menadzerze urządzeń czy nie ma konfliktów

jak nie ma to faktycznie to jest dziwny problem

mozesz spróbować zmainy ip


(Zok1) #9

mialem ten sam problem ze jak podpinalem kabel to nie mialem neta. Lol ze mnie zamiast udostepnic polaczenie internerowe w opcjach modrmu motorola surfboard to z glupoty i zapomnienia ustawilem na karce wlan (tzn na karcie wziolem udostepnianie)wiec nie wiem moze zrobiles ten sam blad. Zapewne masz neta w sieci Vectra bo mam ten sam modem. moze ci pomoglem zobacz