Problem z siecia po zainstalowaniu service paCK 2

wiec po zainstalowaniu sp2 nie dziala explorer ale dzialaja programy ktore lacza sie z internetem (akuku, winamp) , wylaczalem zapore nic nie pomaga…

polaczenie z update em jest nie mozliwe bo nie dziala explorer

:frowning: a na dodatek nie mam dostepu do sieci lokalnej ktora byla dostepna przed zainstalowaniem sp2

jakies pomysly ???

bede wdzieczny i niech moc bedzie z wami

odinstaluj Service Pack 2 :lol:

Nie działa to znaczy w jaki sposób się zachowuje?? Nie masz innego firewalla??

no wiec wyswietla sie ze nie moze znalezc serwqera a lokalne otoczenie sieciowe pokazuje ze nie mam uprawnien od administratora

Zmniejsz zabezpieczenia Firewall’a w Centrum Zabezpieczeń. Są ta trzy opcje (blokuj wszystko, przepuszczaj wszystko, blokuj z wyjątkami) Polecam tą ostatnią. A jeśli używasz innego firewall’a, to ten windowsowski wyłącz zupełnie :smiley:

Wejdz w panel sterowania i skonfiguruj połączenie internetowe jeszcze raz. Opcje Konfiguruj lub zmień moje połączenie internetowe. Wyłącz też wszystkie zapory. Wejdz w opcje internetowe>>Zabezpieczenia>> Kliknij Poziom domyślny. :smiley:

Sprawdz czy masz dobrze wpisane IP , DNS-y Maske podsieci i Brama domyslna

Oprócz tego, co napisał Trebron o konfiguracji zabezpieczeń - musisz wiedzieć, że firewall czasami sam nie odkrywa poprawnie wszystkich aplikacji i portów do nich.

Trzeba wtedy z poziomu Panelu Sterowania ręcznie dodać aplikacje do listy wyjątków firewalla, jak również odpowiednio otworzyć i skonfigurować porty! Jeżeli programu nie ma na liście, korzystamy z opcji przeszukiwania pliku na dysku. Być może Twój firewall nie wykrył samoistnie sieci lokalnej (serwera) i będziesz musiał ją wprowadzić, jak również odblokować numer portu.

Jak i co dokładnie zrobić poczytaj tu:

http://xp.net.pl/art/xpsp2_porady.html