Problem z siecią pomiędzy XP, VISTĄ i W7


(Dudis9) #1

Witam,

mam w domu sieć, która do tej pory bez zarzutu działała poprzez router pomiędzy 2 komputerami (XP i Vista)

Teraz doszedł laptop z W7 i nie potrafię dołączyć go do tej sieci, tak aby możliwa była komunikacja pomiędzy wszystkimi komputerami.

Bez problemu poradziłem sobie z podłączeniem go do internetu (lapek z W7 sam wszystko wychwycił), ale już nie widzi komputera z XP (do którego jest podłączona m.in drukarka).

Lapek z W7 widzi tylko komputer z Vistą.

Nie mogę zatem dołączyć sieciowo drukarki, która jest podłączona do kompa z XP :frowning:

Z góry dziękuje za pomoc.


(Kpc21) #2

Czy W7 z Vistą się widzą?

Ustawiłeś taką samą grupę roboczą?

Kombinowałeś z zaawansowanymi ustawieniami w centrum sieci i udostępniania (na W7)?

Sieć działałaby i bez routera, dzięki niemu ma ona połączenie z Internetem :slight_smile:


(Dudis9) #3

Tak. W7 z Vistą się widzą

Tak.

Na W7 jest jednak jeszcze coś takiego,jak grupa domowa :?:

Coś próbowałem, ale bezskutecznie :frowning:

Tak, jak pisałem w pierwszym poscie, zależy mi na tym, aby W7 widział kompa z XP, do którego podłączona jest drukarka i aby można było sieciowo dodać ją do lapka z W7.

Tak wcześniej udało mi się to bez problemu zrobic z lapkiem z Vistą.


(Dludwicki) #4

Na kompie z W7

2 minuty z google..


(Dudis9) #5

Zrobiłem tak, jak napisałeś i teraz:

  • komp z XP widzi lapka z W7, ale odwrotnie już nie - lapek z W7 nie widzi kompa z XP, przez co nadal nie moge dodac drukarki sieciowej.

Konfigurują, jak wyżej napisałes, jest jedna różnica - do wyboru mam:

  • albo Protokół internetowy w wersji 6 (TCP/IPv6)

  • albo Protokół internetowy w wersji 4 (TCP/IPv4) zakładka WINS znajduje się tylko w tej wersji i tutaj też zafajkowałem "włącz system NetBIOS przez TCP/IP"