Witam,mój problem polega na tym,że dzisiejszego ranka gdy odpaliłem kompa i włączyłem grę po jakimś czasie wyskoczyło mi okienko z ostrzeżeniem o zbyt wysokiej temperaturze na radiatorze.
O to temperatury zmierzone Everestem:
Płyta główna 36 °C (97 °F)
Procesor 18 °C (64 °F)
Aux 47 °C (117 °F)
Procesor graficzny 81 °C (178 °F)
Seagate ST3500418AS 32 °C (90 °F)
Gdy gram temperatura na procesorze graficznym dochodzi do 95 stopni Celsjusza,czy mogę to jakoś zmienić czy po prostu wiatrak na karcie się już popsuł?
Temperatury grafy są trochę za wysokie, mam 8800GTS i w spoczynku nie przekracza 60 C. Przeczyść komputer. Gdyby to wiatrak padł to grafa by się przegrzała i spaliła.
Czujniki wydają się przekłamywać. Moim skromnym zdaniem, przy tak wysokiej temp. grafy proc i cała buda by się bardziej grzała a tu masz na procu 18 stopni. Dziwne raczej.
Dotknij radiatorka grafy i czy naprawdę jest aż tak gorący?
duże strasznie temperatury jak na 8600 GT ,a temperatura w idle to wogle,dotknął bym palcem radiatora gpu czy jest tak ciepły jak podaje program,jeśli tak to albo zmiana chłodzenia albo pasty ,o i mam pytanie bo nie wiem czy padło,karta jest pasywna?
Nie,karta nie jest pasywna,posiada swój wiatraczek…a dotykał ktoś gorącej patelni? dlatego jakoś pomysł z przykładaniem palca bądź ręki jakoś mi się nie podoba
Jeżeli masz aktywne chłodzenie na Swojej karcie graficznej ,proponuję Ci sprawdzić czy działa wiatrak ,zdejmij obudowę ,uruchom komputer i zobacz czy wiatrak pracuje poprawnie czy są jakieś anomalie - np. tnie się w czasie ruchu , kręci się z oporami itp.
Karta graficzna już nie posiada gwarancji…więc pozostało mi wymiana wiatraka albo kupić nową.I jeszcze jedno pytanie pozostawić ją w komputerze czy lepiej wyjąć?