Problem z temperaturą karty graficznej

Witam,mój problem polega na tym,że dzisiejszego ranka gdy odpaliłem kompa i włączyłem grę po jakimś czasie wyskoczyło mi okienko z ostrzeżeniem o zbyt wysokiej temperaturze na radiatorze.

O to temperatury zmierzone Everestem:

Płyta główna 36 °C (97 °F)

Procesor 18 °C (64 °F)

Aux 47 °C (117 °F)

Procesor graficzny 81 °C (178 °F)

Seagate ST3500418AS 32 °C (90 °F)

Gdy gram temperatura na procesorze graficznym dochodzi do 95 stopni Celsjusza,czy mogę to jakoś zmienić czy po prostu wiatrak na karcie się już popsuł?

Jaką masz kartę graficzną?

NVIDIA GeForce 8600 GT (256 MB)

Temperatury grafy są trochę za wysokie, mam 8800GTS i w spoczynku nie przekracza 60 C. Przeczyść komputer. Gdyby to wiatrak padł to grafa by się przegrzała i spaliła.

Komputer jest wyczyszczony,czysty w środku.Wrócił niedawno z naprawy i dodatkowo tam go jeszcze porządnie wyczyścili.

Czujniki wydają się przekłamywać. Moim skromnym zdaniem, przy tak wysokiej temp. grafy proc i cała buda by się bardziej grzała a tu masz na procu 18 stopni. Dziwne raczej.

Dotknij radiatorka grafy i czy naprawdę jest aż tak gorący?

Co do przekłamania czujników na gpu,raczej nie ma mowy,zastanowił bym się nad zmianą pasty termo lub całego chłodzenia.

pomiar-temperatur-t340449.html - jakie masz temperatury w stresu i w idle?

temperatura w stresie:

beztytuuku.jpg

temperatura w idle:

beztytuu1fh.jpg

duże strasznie temperatury jak na 8600 GT ,a temperatura w idle to wogle,dotknął bym palcem radiatora gpu czy jest tak ciepły jak podaje program,jeśli tak to albo zmiana chłodzenia albo pasty ,o i mam pytanie bo nie wiem czy padło,karta jest pasywna?

Nie,karta nie jest pasywna,posiada swój wiatraczek…a dotykał ktoś gorącej patelni? dlatego jakoś pomysł z przykładaniem palca bądź ręki jakoś mi się nie podoba :stuck_out_tongue:

bez przesady,dotknij spokojnie,na krótką chwilke.80 stopni nie porównuj do patelni :smiley:

Jeżeli masz aktywne chłodzenie na Swojej karcie graficznej ,proponuję Ci sprawdzić czy działa wiatrak ,zdejmij obudowę ,uruchom komputer i zobacz czy wiatrak pracuje poprawnie czy są jakieś anomalie - np. tnie się w czasie ruchu , kręci się z oporami itp.

Sprawdziłem właśnie i wiatraczek w ogóle się nie kręci

To już wiesz o co chodzi… REKLAMACJA …wymiana wiatraka ,albo wymiana karty graficznej…

Karta graficzna już nie posiada gwarancji…więc pozostało mi wymiana wiatraka albo kupić nową.I jeszcze jedno pytanie pozostawić ją w komputerze czy lepiej wyjąć?

jak nie używasz kompa , to nie musisz jej wyjmować… napisz nowy post na forum ; podaj model karty graficznej i poproś o pomoc w doborze wiatraka…

Komp jest często używany,więc w takim razie wyjmę ją.Dzięki za pomoc