Problem z temperaturą

Witam! Jestem świeżo po zakupie nowej płyty głównej (stara przestała działać), zasilacza i wentylatora na procesor. Podczas normalnego siedzenia w necie, Everest i Speedfan wyświetlają temperatury:

procesora 51-56 stopni

płyty głównej 50 stopni

wiatrak na procesorze 2192 rpm.

Czy to nie, aby za dużo? Przed wymianą podzespołów, aż tak się nie grzał. Co może być tego przyczyną?

Mój komp:

Celeron D 3,2 ghz

płyta Asus P5KPL-AM SE

grafika GIgabyte Radeon X1300

nałożyłeś nową pastę termoprzewodzącą?

Kupiłem wentylator Arctic Cooling 11 gt z pre-aplikowaną pastą.

Temperatura płyty głównej tak w miarę OK. A jaki masz przewiew powietrza w obudowie? Przydałoby się mieć przynajmniej wentylatory z przodu i z tyłu :wink:

Przy Celeronie to normalne.Wstaw wiatrak wyciągowy z tyłu obudowy,to wystarczy.

Mam tylko miejsce na jeden dodatkowy wiatrak z tyłu obudowy.

marjan66 , proszę zapoznaj się z tą stroną oraz tym tematem, a następnie popraw tytuł tematu, używając przycisku ac7a4cd89050aa6e.gif

Opcje regulacji temperatury procesora ustaw sobie w BIOS-ie… po drugie nie panikuj temperatura pracy procesora to : 55 st.C : 65 st.C , powyżej 70 st.C możesz ustawić zabezpieczenie które wyłączy Ci komputer : nazwa funkcji ( w BIOS-ie ) : CPU Shutdown Temperature , CPU Critical Temperature

gdzie występuje : PC Health Status, , Power Management Features ,działanie : Wyłącza komputer po przekroczeniu ustawionej wartości temperatury , sposób konfiguracji : Ustawiamy na 70 stopni