Problem z udostępnianiem internetu - restart


(Dobektomasz) #1

Witam, mam taki mały problem:

Mam w domu 2 komputery:

  1. Stacjonarny z systemem Windows XP

  2. Laptop z systemem Windows 7

W stacjonarnym są 2 karty sieciowe, do jednej jest podłączony internet (kablówka), do drugiej laptop. Zrobiłem sobie sieć domową z udostępnieniem internetu.

Wszystko chodzi OK, do momentu kiedy oba są włączone.

Problem pojawia się wtedy kiedy laptop jest uruchamiany podczas gdy stacjonarny chodzi. Laptop nie rozpoznaje sieci, jednak widzi stacjonarnego, można wymienić się plikami, jednak internetu nie ma. Wtedy trzeba zrestartować stacjonarnego i później wszystko jest ok.

Co dziwne - od czasu do czasu po uruchomieniu laptopa wszystko jest ok i nie trzeba restartować, nie wiem od czego to zależy.

Co może być przyczyną?

Wyłączenie karty sieciowej i ponowne włączenie nie pomaga, konieczny jest restart stacjonarnego by laptop miał internet.

Jest jakiś sposób by ten restart ominąć?

Dzięki za pomoc.


(Marcin) #2

Laptop z Win7 ma adres przypisany statycznie czy dynamicznie (DHCP)?


(Dobektomasz) #3

w laptopie zaznaczyłem opcje "Uzyskaj adres IP automatycznie" w protokole internetowym w wersji 4 (TCP/IPv4)

W stacjonarnym karta sieciowa do której podłączony jest laptop ma przypisany adres: 192.168.0.1 z maska podsieci 255.255.255.0, a karta sieciowa do której doprowadzony jest internet ma przypisany automatycznie.


(Marcin) #4

A uaktywniłeś w komputerze z zainstalowanym Win XP serwer DHCP?

Proponuję Ci ustawić w laptopie adres statyczny (na stałe), nie będziesz miał wtedy problemów z restartem. W konfiguracji protokołu TCP/IP v4 wpisz:

Ares IP: 192.168.0.2

Maska: 255.255.255.0

Brama: 192.168.0.1

Serwer DNS

194.204.152.34

194.204.159.1

Jak ustawisz taką konfigurację powinno być OK. Jak się uprzesz by adres udostępniany był automatycznie, To musisz w zaporze systemu Win XP, we właściwościach połączenia lokalnego zaznaczyć usługi takie jak DHCP, DNS itp.

Mam nadzieję, że rozjaśniłem Ci troszkę sytuacje.

Pozdrawiam


(Dobektomasz) #5

Dobra!

Zrobiłem tak jak zalecałeś - wprowadziłem w laptopie wszystkie te dane:

Ares IP: 192.168.0.2

Maska: 255.255.255.0

Brama: 192.168.0.1

Serwer DNS

194.204.152.34

194.204.159.1

Dodatkowo zaznaczyłem w stacjonarnym usługi takie jak DHCP, DNS itp...

Laptop rozpoznaje teraz sieć z dostępem do internetu, jednak internetu brak - nawet po restarcie stacjonarnego.

Dopiero powrót do ustawień automatycznych na laptopie wznawia połączenie internetowe - czyli znowu powrót do punktu wyjścia.

Może masz jakieś inne rady?

Dzięki za pomoc


(roobal) #6

Próbowałeś chwilę odczekać aż komputery między sobą nawiążą łączność i będą widoczne w LANie? Podobną sytuację miałem, że trzeba było chwilę odczekać.

Pozdrawiam!