Problem z udostepnianiem plików itd


(Yozz3) #1

witam...

prosze o pomoc w konfiguracji sieci...

mam skonfigurowanąsiec, internet działą na obu komputerach poprzez udostepninie połączenia sieciowego... na drugim komputerze widze połączenie lokale i niby wszystko gra ale gdy wpisuje w start -> uruchom polecenie \nazwakomputera do którego jestem podłączony w sieci to wypisuje mi ze nie mam praw dostepu do tych zasobów...

wczesneij bawiłem sie na obu komputerach takimi programami jak Autopacher xp listopad oraz "windows_worms_doors_cleaner_1.4.1" w którym mam otwarte porty: udp: 137,123,1900,1188,1025 i 445 oraz tcp: 139,1029,50300,30600,2869,1550,1110 i 445... opcje włączone to RPC Locator i NetBios reszta jest wyłączona

i być moze którys z tych programów spowodowałto ze nie mam dostepu do udostepnionych plików... wątpie ize problem tkwi w wpisaniu wartosci dns, bramy i ip poniewaz na komputerze nr 2 mam to ustawione automatycznei zas na nr1 po prostu właczyłem udostepnianie plików...

ps. firewalle w obu systemach sa wyłaczone

prosze o wskazanie gdzie popełniłem błąd i ewentualnie jak go naprawic... z górzy bardzo dziękuje

Yozz


(Bisikiewicz) #2

Może problem jest w różnych nazwach GRUP ROBOCZYCH?

Spróbuj w oby dwóch komputerach zmienić na tą samą i podziałaj.


(Yozz3) #3

grupy robocze sa te same a konta gosci włączone...

nie chem robic tego na sztywno czyli przez ustawianie hasła i loginu wiec ta opcja tez odpada...


(Kukul16) #4

Postaw sobie najzwyklejszego ftp'a i będziesz udostępniał pliki bez problemu :slight_smile:

Polecam program CesarFTP 0.99g - Jest to wersja freeware!

Instalacja i konfiguracja serwera jest intuicyjna i każdy da sobie z tym radę!

W razie problemów pisz! Pozdrawiam


(mrbungle) #5

http://banita.pl/konf/smbudostwinxp.html

to jest chyba jedna z najlepszych stron o sieciach w jezyku polskim...

polecam przeczytanie uwazne...


(Yozz3) #6

ja chciałbym dojsc do sedna problemu a nie go omijac... miałem na mysli wstawianie ftpa

co do linku wyzej to dziękuje juz tam byłem i czytałem ale po przeanalizowaniu tego artykułu wciąż cos jest nie tak :confused:

może ktos inny ma jakis pomysł co do przywrócenia poprawnego działania w przeglądaniu zasobów ?