We właściwościach folderu pomiędzy zakładką „ogólne”, a zakładką „dostosowywanie” nie pojawia się zakładka „Udostępnianie”:
Wprawdzie umiem udostępniać pliki w sieci, ale muszę to robić na zasadzie „przeciągnij” plik do folderu „Dokumenty udostępnione” (C:\Documents_and_Settings\All Users\Dokumenty). Problem w tym, że wymieniony folder znajduje się na partycji systemowej, na której nie mam praktycznie żadnego pliku, który mógłbym udostępnić, a przeciąganie „nie wchodzi w grę”, bo mam tam mało miejsca.
PS 1: Przed „formatem” nie miałem z tym problemów.
U mnie ten problem pojawia sie zaraz na początku zainstalowania windy. Wchodzę na otoczenie sieciowe i czekam aż pokaż się jakiś folder udost. (klikam czasem F5 [odśwież])
Później po prostu zamykam otoczenie i wszystko gra …
Przed wysłaniem tego posta szukałem przez “Google” jakiejś pomocy i wyszukało mi właśnie tę stronę. Informacje tam zamieszczone pomogły, bo kiedyś wogóle nie umiałem udostępniać plików (teraz umiem). Jednak w dalszym ciągu nie ma we właściwościach folderu zakładki “Udostępnione”
Wiem o tym. Jednak prócz wymienionych przez Ciebie wyjątków nie umiem udostępniać żadnego innego folderu (i pliku) poprzez właściwości folderu (pliku).
Konfigurację robił teraz ojciec i musiał coś przekombinować, bo pamiętam, że przedtem (przed tą konfiguracją) było wszystko “OK”. Niestety nie bardzo umie sprecyzować co robił, bo łatwiej byłoby to rozwiązać…
No cóż… Pozostaje mi chyba udostepnianie plików w obecnej, niezbyt przychylnej formie, aż do sformatowania partycji
Skonfiguruj sieć “na nowo” używając Kreatora konfiguracji sieci (Menu Start >> Wszystkie Programy >> Akcesoria >> Komunikacja >> Kreator konfiguracji sieci). Tam jest jakaś opcja włącz udostępnianie plików. Musi zadziałać
Sprawa jest prosta masz wylaczone udostepnianie plikow i drukarek w protokolach sieciowych
/połączenia sieciowe/właściwości/
pozatym musisz miec uaktywnione w tym samym miejscu
klient sieci Microsoft jesli to wszystko wlaczysz to pojawi sie ta zakładka z udostępnianiem i dalej to juz pewnie sobie poradzisz.
Jeszcze jedno przy udostępnianiu musisz mieć wyłączoną zaporę połączenia internetowego /połączenia sieciowe/właściwości/zaawansowane/ lub jesli masz ZoonAlarm czy coś takiego to musi byc znieczulone bo bedziesz widzial komputery w sieci ale nie zobaczysz ich zawartości PP.
Wszystkie ustawienia, o których pisałeś mam dobre:
Insalowałem nawet pokolei różne inne protokoły i usługi (Usługa dla klienta sieci NetWare, Protokół Service Advertising Protocol, Microsoft IPv6 Developer Edition, Protokół transportowy zgodny z NWLink), ale nic nie pomogło
Jeśli idzie o konfigurację “na nowo” to od tego zacząłem