Problem z Uruchamianiem/Instalacją Windowsa


(MsrLysy) #1

Witam. Pewnego dnia przy próbie odpalenia pc, mój windows 7 nie chciał się załadować ( zatrzymywał się przy czarnym ekranie z logiem i paskiem ładowania ) i tak zostawał do końca, po resecie pojawiała się opcja uruchomienia normalnie systemu lub naprawy. W obu przypadkach system się zawieszał. Stwierdziłem no nic, trzeba postawić na nowo. Problem w tym, że zawsze przy próbie instalacji systemu, instalacja się zawieszała ( przy próbie zformatowania dysku lub przy samej instalacji ) Dało się jedynie usunąć partycję i stworzyć na nowo. Z ciekawości pożyczyłem od kolegi windows8. Zainstalował się bez problemu, dzień śmigał i też padł w ten sam sposób co mój windows 7. Co zrobić? Proszę o pomoc :slight_smile:


(falcon89) #2

Czy możesz zainstalować jeszcze raz 8 (tak byś mógł uruchomić jakiś system)?

Jeśli uruchomisz komputer to sprawdź dysk za pomocą CrystalDiskInfo portable wypakuj i uruchom (zmień ustawienia, Funkcje, Advanced Feature, Wartość Raw i ustaw 10 [DEC]), pokaż screena z programu (wszystkie parametry).


(MsrLysy) #3

Aktualnie nie da się postawić ani 7 ani 8. Oba działają na innych komputerach. Jedyne co mogę zrobić to odpalić narzedzie instalacji windows 7 ( 8 nie da się ) i usunąć partycję. Stworzenie nowych, próba formatowania istniejących powoduje zawieszeniem się narzędzia.

Co ciekawe, cały czas tworzy mi się partycja posiadająca okolo 100mb, którą mogę rozszerzyć do maks. pojemności dysku ale instalacja systemu na tej partycji kończy się tak jak reszta.

Edit: po parunastu próbach instalacja windows 8 zaskoczyła. Jeśli mi się uda go postawić i odpalić, wstawię screen z tego programu.

Edit 2: analogiczna sytuacja, w narzedziu instalacyjnym windows 8 jestem w stanie tylko usunąć istniejące partycje ( czyli tą jedną która mi cały czas powstaje ). Stworzenie nowych kończy się zawiasem.

Edit 3: Po kolejnych iluś próbach, windows 8 zainstalowany, wstawię zaraz screen z CrystalDyskInfo

Edit4: jest i screen http://wstaw.org/w/22XA/

O takie coś chodzilo?

-- Dodane 29.06.2013 (So) 15:32 --

Dam jeszcze raz http://wstaw.org/w/22XA/

Aktualnie windows 7 daje się uruchomić ale pada po 30s


(adam9870) #4

Dysk jest w dobrym stanie.

Wykonaj kopię zapasową danych na dysku (jest to możliwe również gdy system nie działa odzyskanie-danych-dysku-sytuacji-gdy-system-nie-dziala-t492904.html) i zainstaluj Windows od początku.

Opis instalacji Windows zmiana-systemu-preinstalowanego-czysty-windows-t500004.html

Linki do ISO Windows: bootmgr-missing-pomocy-t516380.html?hilit=zaawansowane#p3237801


(falcon89) #5

Parametr C7 informuje o problemie w komunikacji miedzy dyskiem a kontrolerem.

Na początek zmień kabel sygnałowy SATA, podłącz dysk do innego portu na płycie głównej i czy coś się zmieniło w kwestii wykrywania dysku.


(MsrLysy) #6

Jak na razie z ciekawości resnalem biosa, postawilem czysty system, wszystko śmiga.

Hmm, aktualnie parametr c7 wynosi : Bieżący 200 Najgorszy 192 Wartość RAW 199