Problem z uruchamianiem komputera+przegrzewające sie styki


(Przemekwal) #1

Witam

Gdy chcę uruchomić komputer nie wyświetla się nic na monitorze, Bios pika kilka razy [niestety nie udało mi się rozgryźć co to oznacza bo w tabelce nie było oznaczonego takiego piku ;] ] lub w ogóle nie pika. Czasem Komputer uruchamia się normalnie, jednakże po paru lub parunastu minutach użytkowania jest dźwięk jakby zasilanie zostało odłączone,następnie włączone [dysk hałasuje jakby się uruchamiał] wtedy obraz z monitora znika. Dodatkowo strasznie przegrzewa się kilka styków na łączu zasilacz-płyta główna, zawsze te same. strasznie śmierdzi.

płyta gł. to K7VZA

jeśli dałem zbyt mało informacji proszę o cynk :wink: proszę o pomoc; nie wiem czy zmiana zasilacza pomoże, czy pora na nową płyte [cały sprzet jest już wiekowy]


(Cosik Ktosik) #2

Może Masz zwarcie we wtyczce lub w okolicy? Jaki to zasilacz i jaki Masz ten sygnał z BIOSu?


(ak6) #3

Jaki masz zasilacz ??

Myślę, że od niego należy zacząć aby uniknąć uszkodzenia komputera. Podłącz inny zasilacz i sprawdź jaki jest efekt.

Jeśli okaże się, że jest sprawny poszukamy dalej.


(Przemekwal) #4

Zasilacz to jakiś no-name niestety nie jestem w stanie podać mocy

Ram jest w porządku, czasem Bios świruje [nie wykrywa dysków, pokazuje dziwne znaki]

Mógłbyś powiedzieć coś wiecej o tym zwarciu?

pozdro


(Cosik Ktosik) #5

Tak, więc odłącz ten zasilacz całkowicie od płyty głównej innych urządzeń, bo może jeszcze dojść do spalenia komputera.

Czy Masz miernik?


(Przemekwal) #6

sygnał z biosu to pojedyńczy długi pik, a potem dwa krótkie oddzielne

Na płycie głównej widnieje naklejka bios phoenix, jednakże nie mogłem dopasować pików do tych z tabelki na stronie ... sam juz nie wiem

dopisane:

tak mam miernik chętnie użyje ale muszę wiedziec gdzie co mieżyc :slight_smile:


(Cosik Ktosik) #7

Miło, wreszcie ktoś z miernikiem elektrycznym.

Oto wtyczka ATXowa:

Odłącz zasilacz od wszystkiego przy okazji sprawdź co to za jeden?

Znajdź spinacz biurowy, rozegnij go i połącz zielony kabelek z dowolnym czarnym (jak na zdjęciu). Podłącz do zwykłej wtyczki Molex jakieś obciążenie (wentylator, stary napęd CD itp). Podłącz zasilanie i pomierz napięcia.

Jakie kable przegrzewają się (kolory)?

jajewa777 , a ty nie umiesz ładniej się wyrażać?


(ak6) #8

wracając do tematu:

Polecam lekturkę:

http://www.wgk.com.pl/forum/viewtopic.php?t=12836

http://zenfist.pl/pelen.php?id=40


(Przemekwal) #9

zasilacz tak jak mówiłem to no-name "L&C technology" 230W

zrobiłem co kazałeś, gdzie mam pomierzyc napiecia?

wszystkie przegrzewajace sie kable na wtyczce to kable czerwone...:

patrząc na wtyczke tak jak przedstawiona jest w linku, najbardziej zjarany jest czerwony na dole czwarty z lewej

potem w górnym rzędzie pierwsze dwa czerwone od prawej a najmniej spalony jest czwarty czerwony w dolnym rzędzie.

na wszystkich tych kablach odczyt mam 5V

W dniu 18.05.2008 , o godzinie 21:36 został dopisany post przez cubix

dodam że przy mierzeniu zasilacz pracuje stabilnie. moze w takim razie pomierzyć płyte gł.?


(lazikar) #10

Proponuję się powstrzymywać, nie cytować durnych postów panie cosik_ktosik.


(Przemekwal) #11

wszystkie napiecia są jak powinny [wg nalepki na zasilaczu]

W dniu 18.05.2008 , o godzinie 21:43 został dopisany post przez cubix

znów to samo chciałem zainstalować linuxa już trzeci raz włączam go ponownie bo sie psuł... teraz nawet bios sie nie uruchamia i nie pika

pozdro


(ak6) #12

A jak wygląda kwestia połączeń elektrycznych ??

Czy przypadkiem nie występuje iskrzenie ??

Poza tym na twoim miejscu nie robiłbym eksperymentów z tym zasilaczem podłączonym do płyty głównej.


(Przemekwal) #13

nie ma iskrzenia

a co do eksperymentów- nie zależy mi komputer i tak leży nieużywany odkąd zaczął się psuć postanowiłem że dam mu ostatnią szansę :smiley:

jak teraz sprawdzić płytę główną?


(Ptysiek1966) #14

Zobacz czy na płycie głównej nie spuchły kondensatory elektrolityczne. Ponieważ objaw przegrzewania się kabli lub złącz może świadczyć o zwarciu na płycie, a pierwsze elementy które powodują takie zwarcie to właśnie kondensatory (szczególnie jak komputer ma już parę lat)


(ak6) #15

A jak wyglądają kondensatory na płycie ??

Czy nie są wypukłe lub wręcz rozlane ??


(Przemekwal) #16

wszystko jest całe, czyste obawiam się że to "tylko" styki zużyte od wyciągania i wpinania [komp jest stary,mocno eksploatowany] nie stykają wystarczająco i stąd nagrzewanie a potem reset


(ak6) #17

Wiesz, zasilania raczej się nie wyciąga często.

Też zastanawiam się nad słabym stykiem, dlatego pytałem się o to iskrzenie.

Trudno będzie tak pomoc nie widząc tych części.

Pokombinuj jeszcze, ale najlepiej było by podpiąć inny zasilacz i zobaczyć jaki jest efekt. Wtedy wiedzielibyśmy czy to wina zasilacza czy mamy szukać dalej. A tak, to szukamy trochę po omacku.


(Przemekwal) #18

racja, jutro wezme od kogos zasilacz

dzieki za pomoc pozdrawiam :slight_smile: