Problem z uruchamianiem komputera


(Startowa) #1

witam, rozkręciłem swój komputer, każdą część osobno. wyczyściłem i złożyłem ponownie.

I podczas włączania komputer niby chodzi ale na monitorze nic się nie wyświetla...

podejrzewam, że to coś z dyskiem, gdyż lampa dysku wskazuje, że pracuje przez ok 20 sekund a potem nic.

Głośniczek systemowy przy uruchamianiu nie wydaje dźwięki (charakterystycznego 'piknięcia').


(Łukasz14) #2

STARTER , musiałeś coś źle włożyć...

Upewnij się czy wszystko jest dobrze włożone, może karta graficzna nie do końca wchodzi w złącze.

Lub dysk źle podpiołeś.


(Maxikazio) #3

Upewnij się jeszcze, czy podpiąłeś dobrze płytę główną do zasilania (zależy od płyty, ale raczej 20 pinowe i 4 pinowe podłączenie), jeśli jest ok, zresetuj bios (wyjmując na chwilę baterię lub ustawiając zworkę na CLR CMOS).


(Binio21) #4

Lol miałem niedawno ten sam problem, i okazało się, że ramy poszły i coś ze ścianką boczną obudowy :?: i update biosu zrobili mi w serwisie i teraz jest ok


(Łukasz14) #5

ATI , co ma ścianka obudowy do biosu i ramu? :open_mouth:

Człowieku zastanów się co ty piszesz...


(Maxikazio) #6

może na obudowie były ładunki elektrostatyczne, które uszkodziły ram?


(Binio21) #7

no właśnie może jakieś ładunki, ale co to ma do tego to nie wiem, tylko napisałem co się z kompem działo


(DiamondBack) #8

Na 99% to czeski błąd czyli niedociśnięty ram lub karta :wink:


(Lukaszk 89) #9

Sprawdź podłączenie dysku do płyty.

Nie powiedziałeś konkretnie kiedy komp siada(w jakim momencie)...


(Startowa) #10

sprawdzałem wszystko, dociskałem itd

komp nie pada, włącza się normalnie (tak wygląda) i pracuje ale na monitorze nic się nie wyświetla... a wcześniej się wyświetlało.

sprawdzałem na dwóch. zmieniałem też ramy i nic... obawiam się, że to karta graf :frowning:

chyba, że jakieś pomysły?


(Binio21) #11

Może Bios się wysypał... :slight_smile:


(Cosik Ktosik) #12

Proponuję wszystko rozłożyć i złożyć ponownie. Jeżeli Bios nie będzie wydawał żadnych dźwięków to są trzy możliwe przyczyny: 1)zasilacz, 2). bios padł, 3). uszkodziłeś płytę.

ad 1. sprawdź na jakimś dobrym, porządnym zasilaczu;

ad 2. reset już chyba robiłeś, więc sprawdź, czy procedura ratowania działa;

ad 3. + nie udane ratowanie bios: lepiej oddać do serwisu.

Możesz jeszcze tak sprawdzić: wyciągnij ram i kartę graficzną i spróbuj uruchomić. Powinien piszczeć.


(Startowa) #13

a jak go wsypać?


(Cosik Ktosik) #14

Jak zniszczyć bios: przenieść ładunek elektrostatyczny (chodzi oczywiście o uszkodzenie biosu=wysypanie).

Zrób tak, jak wcześniej napisałem.

Więcej o biosie i jak go ratować


(Startowa) #15

hmm, mógł zaszkodzić magnes z głośniczka


(Cosik Ktosik) #16

Zależy co się stało? Mogłeś dotknąć ubraniem do elektroniki (najgorzej, jak miałeś sweter) i przeskoczył ładunek.

Na teraz spróbuj złożyć kompa jeszcze raz, czasami to wystarcza :wink: (w końcu mogłeś coś ominąć).


(Kmrb) #17

Czy przypadkiem nie masz dwóch kart graficznych?

Jedna normalna, a druga zintegrowana z płytą główną.

Jeśli tak to sprawdź czy przypadkiem podczas rozkręcania i czyszczenia nie zresetował Ci się BIOS

i zamiast karty "normalnej" nie zaczęłła pracować ta zintegrowana.

Jeśli tak, to przepnij po prostu kabel od monitora do drugiego gniazda.


(Startowa) #18

nie piszczy


(Binio21) #19

Jeśli nie piszczy to poszła płyta główna albo bios ( ja miałem to nieszczęście, że poszły ramy i bios )


(Cosik Ktosik) #20

Spróbuj jeszcze z innym zasilaczem. Potem sprawdź rodzaj biosu (AWARD, AMI) i spróbuj, czy działa procedura odzyskiwania (link już podałem). Jeżeli nie, to niestety raczej potrzebny jest serwis.