Problem z uruchomieniem Compiz Fusion na Ubuntu 7.10


(Viking 3537) #1

Witam!

Mój problem polega na tym,że nie jestem w stanie uruchomić Compiz Fusion na systemie Ubuntu 7.10 z kartą graficzną ATI Radeon X1800XL.

Ściągnąłem sterowniki ze strony producenta.

Obecnie akceleracja 3D działa,jednak Compiz Fusion nie chce się uruchomić.

fglrxinfo zwraca:

Próbowałem uruchomić Compiz Fusion włączając efekty pulpitu,ale otrzymałem komunikat:

Wiadomości znalezione przy pomocy Google nie pomogły mi rozwiązać problemu,więc proszę o pomoc.

Może ktoś z Was już się z tym spotkał.

Dzięki z góry.


(roobal) #2

a potwierdza to

glxinfo | grep direct

Przydatny może być twój xorg.conf :slight_smile:

Sprawdź sobie jeszcze tą stronę oraz może to coś Ci pomoże :slight_smile:

Pozdrawiam!


(Viking 3537) #3

zwraca:

Oto mój xorg.conf:

# xorg.conf (xorg X Window System server configuration file)

#

# This file was generated by failsafeDexconf, using

# values from the debconf database and some overrides to use vesa mode.

#

# You should use dexconf or another such tool for creating a "real" xorg.conf

# For example:

# sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg


Section "ServerLayout"

	Identifier "Default Layout"

	Screen 0 "Default Screen" 0 0

	InputDevice "Generic Keyboard"

	InputDevice "Configured Mouse"

EndSection


Section "Files"

EndSection


Section "Module"

	Load "glx"

	Load "GLcore"

	Load "v4l"

EndSection


Section "InputDevice"

	Identifier "Generic Keyboard"

	Driver "kbd"

	Option "CoreKeyboard"

	Option "XkbRules" "xorg"

	Option "XkbModel" "pc105"

	Option "XkbLayout" "pl"

EndSection


Section "InputDevice"

	Identifier "Configured Mouse"

	Driver "mouse"

	Option "CorePointer"

	Option "Device" "/dev/input/mice"

	Option "Protocol" "ImPS/2"

	Option "ZAxisMapping" "4 5"

	Option "Emulate3Buttons" "true"

EndSection


Section "Monitor"

	Identifier "Failsafe Monitor"

	VendorName "Generic LCD Display"

	ModelName "LCD Panel 1024x768"

	HorizSync 31.5 - 48.0

	VertRefresh 56.0 - 65.0

	Gamma 1

	ModeLine "640x480@60" 25.2 640 656 752 800 480 490 492 525 -hsync -vsync

	ModeLine "800x600@56" 36.0 800 824 896 1024 600 601 603 625 +hsync +vsync

	ModeLine "800x600@60" 40.0 800 840 968 1056 600 601 605 628 +hsync +vsync

	ModeLine "1024x768@60" 65.0 1024 1048 1184 1344 768 771 777 806 -hsync -vsync

EndSection


Section "Monitor"

 # 

	Identifier "monitor1"

	Gamma 1

EndSection


Section "Device"

	Identifier "Failsafe Device"

	Driver "fglrx"

	BoardName "vesa"

	Option "VideoOverlay" "on"

	Option "OpenGLOverlay" "off"

	BusID "PCI:1:0:0"

EndSection


Section "Device"

 # 

	Identifier "device1"

	Driver "vesa"

	BoardName "vesa"

	BusID "PCI:1:0:0"

	Screen 1

EndSection


Section "Screen"

	Identifier "Default Screen"

	Device "Failsafe Device"

	Monitor "Failsafe Monitor"

	DefaultDepth 24

	SubSection "Display"

		Depth 24

		Modes "1024x768@60" "800x600@60" "800x600@56" "640x480@60"

	EndSubSection

EndSection


Section "Screen"

 # 

	Identifier "screen1"

	Device "device1"

	Monitor "monitor1"

	DefaultDepth 24

EndSection

Stronę http://www.howtoforge.com/ubuntu_feisty ... ati_radeon dobrze znam i zapoznałem się z tym, co na niej jest.

Teraz przeczytam,co jest na tej pierwszej.


(Viking 3537) #4

Zrobiłem to,co było napisane na tym forum poza instalacją Beryla i niestety to mi nie pomogło,więc cofnąłem zmiany w xorg.conf i użyłem Envy.Teraz Compiz Fusion działa bardzo dobrze.

Gry jednak się tną,a obraz przy oglądaniu filmów mruga.Po wyłączeniu CF wszystko jest ok.


(Adrian Nawrocki) #5

Problem nie tkwi w instalacji cf, ale w zainstalowaniu zamkniętych sterowników i potem doinstalowaniu xgl. aixgl nie chodzi od kart x200, a bez akceleracji nie chodzi od radeona 9300. Mam opis jak to wszystko zainstalować, ale dla karty 9550. U cibie pewnie wystarczy zmienić sterownik. W razie co odezwij się na gg.

Pozdrawiam


(Kaka') #6

A ja przypomina, że od pomagania jest forum , a nie kanały prywatne.


(Viking 3537) #7

Może podałbyś tu link do tego opisu ?