Problem z uruchomieniem i zamknieciem systemu


(Adi Superstar) #1

Witam.

Mam następujący problem.

Co jakiś czas a nawet dość często mam problem z uruchomieniem i zamknieciem systemu.

Przy uruchamianiu komp staje zaraz przed logowaniem użytkownika.

Ładuje się standardowo do momentu kiedy ma się pojawić Avatar i miejsce logowania.

Przed pokazaniem się tego miejsca staje i nic nie robi - tak jakby był w stanie zawieszenia.

Uruchamiam go wtedy z restartu i ładuje sie za drugim razem poprawnie.

Jeżeli chodzi o zamykanie systemu, to wygląda to tak.

Zamykam system - On standardowo wylogowywuje mnie i zaczyna zamykać system: "Trwa zamykanie systemu...".

I to koniec. Napis widnieje tak jak widniał a komp zero.

I znów muszę dać restart - start i znów zamykanie - za drugim razem się zamyka.

Jeżeli go przy zamykaniu systemu wyłącze na sucho przyciskiem - po ponownym uruchomieniu pojawiają mi się opcje w jakim trybie chciałbym uruchomić kompa.

Zaznaczam więc Uruchom normalnie - i się ładuje jakby nigdy nic.

Czasowo - częstotliwości zamykania i startu systemu nie odbiegają od siebie.

Nie sprawdzam częstotliwości występowania tych problemów - co ile te problemy się pojawiają, ale nie ma dnia żebym tego nie doznał.

Posiadam WinXP SP2 - około 3 tygodni temu był formatowany. Do dwóch tygodni komp pracował jak nowy - to normalne po reinstalacji. Później zaczął nawalać.

Antywirusa mam - Nortona 2009

Nie wiem, ale może tu jest problem - mam małe dzieci.

Starszy już jest na tyle duży, że głupoty nie zrobi.

Natomiast młodszy ma roczek i czasami podbiega i włącza kompa. Żona wyłącza z przycisku, albo z listwy.

Przez ostatnie dni sam po skończeniu pracy na kompie wyłączam listwe, żeby roczniaka nie korciło.

Może od tego wyłączania jest problem.

Proszę o radę - co zrobiĆ.


(Kolmar) #2

Zerknij do podglądu zdarzeń (dzienniki aplikacja oraz system) jakie pojawiają się tam błędy.