Kupiłem używany komputer na allegro. Jeszcze zanim go przywieźli były z nim problemy bo zamiast 2 dni czekałem 2 tygodnie i musiałem pokryć koszty przesyłki chociaż obiecali co innego. Teraz nie mogę go uruchomić.
Pojawia mi się komunikat;
Alert! Cover was previously removed.
Potem pojawia się wybór jak mam uruchomić komp czy np. awaryjnie i tak w kółko. Oczywiście próbowałem uruchomić awaryjnie i normalnie i nic to nie dało. Próbowałem z 2 dyskami, jeden duży drugi mały. Co robić? Co oznacza ten komunikat?
Próbowałem wejść do BIOS’u wciskając delete ale nie weszłem. Nawet jak wejdę w BIOS to tam wszystko będzie po angielsku, chyba. Zastanawiam się co ich obchodzi obudowa.
Czy jak wyzeruje ten czujnik tak jak opisałeś to będę miał raz na zawsze spokój z obudową?? Np. będę mógł ją często ściągać albo korzystać z kompa bez założonej obudowy?
Dzięki za wszystko.
Złączono Posta: 11.01.2007 (Czw) 20:01
Weszłem do BIOS’u ale nie wiem jak to zmienić, nie mogę nic zrobić. Komputer nie uruchamia mi się nawet gdy obudowa jest założona.
To nie jest forum językowe. Szukałem tego ale nie znalazłem. Ten komp jest tak zrobiony, że można go zamknąć na kłódkę. A macie pewność że to jest w biosie?
Jeżeli włączono czujnik naruszenia obudowy, to po zdjęciu i nałożeniu pokrywy spowoduje on wyświetlenie poniższego komunikatu na ekranie przy następnym uruchomieniu komputera:
ALERT! Cover was previously removed. (ALERT! Pokrywa była zdejmowana.)
14. Ustaw czujnik naruszenia obudowy zmieniając opcję Chassis Intrusion (Naruszenie obudowy) na Enabled (Włączone) lub Enabled-Silent (Włączone-bez reakcji).
Jedno pytanie. Czy kupiłeś ten komputer z zinstalowanym systemem ?? Czy włożyłeś do niego dysk z systemem, który był instalowany na innym komputerze ?? Bo jeśli tak to nie masz szans na to, żeby komp ci pracował.
Komputer kupiłem bez dysku. Dlaczego uważasz że komp z innym dyskiem mi nie ruszy ?? Dyski można przecież przenosić na inne maszyny. Sterowniki powinny się zainstalować i komp ruszyć.
Złączono Posta: 12.01.2007 (Pią) 14:13
Ma i to dużo. Jeśli BIOS nie obsługuje XP to nie da się go zainstalować.
Nie napisałem, że z innym dyskiem nie ruszy. Z dyskiem ruszy. Ale musisz instalować system na kompie, z którym ma potem pracować. Tak jak pisałem wcześniej - jeśli system był instalowany na innym kompie to nie spodziewaj się, że ci ruszy. A jeśli nawet to będzie bardzo niestabilny. Więc nie pozostaje nic innego jak format i nowa instalacja.
Dobra, robię ten format i nową instalację, nie wiem kiedy znowu będę mógł napisać na forum bo muszę użyć dysku którego używam teraz. Dzięki za pomoc. Niech moc Waszych procesorów będzie z Wami.
Złączono Posta: 12.01.2007 (Pią) 16:54
Jestem już po instalacji. Wszystko działa. Ale jakbyście kupowali Della na allegro to wiedzcie, że ma bardzo mało pamięci na zintegrowanej karcie grafiki. Myślę jednak, że bez problemu zainstaluje tam oddzielną karte grafiki.