Problem z uruchomieniem komputera


(Tiger Dar) #1

Witam mam problem tak jak w temacie co jakiś czas 2-3 tygodnie mam problem z włączeniem komputera po uruchomieniu niby wszystko pracuje idą wiatraki na procesorze i płycie graficznej ale komputer się nie włącza nie słychać dźwięków z głośniczka systemowego ani nie uruchamia się monitor po wyjęciu baterii na płycie głównej zrestartowaniu biosu komputer się włącza co jest nie tak proszę o odpowiedz z gury dziękuje .


(Kolmar) #2

Jaki zasilacz posiadasz ? Sprawdź w biosie napięcia.

Przeczytaj - http://forum.pclab.pl/index.php?showtop ... e=threaded


(Tiger Dar) #3

MGB-350S ATX


(Cosik Ktosik) #4

To jest zasilacz Megabajt, niestety znajduje się na czarnej liście.

Pożycz inny zasilacz.

Gdyby się kiedyś nie włączył. Wyciągnij pamięć, włącz komputer i zobacz, czy zacznie wydawać dźwięki błędów z głośniczka systemowego.

Jeżeli komputer dalej nie odpala włóż pamięć i spróbuj naprawić bios: http://ocforum.pl/showthread.php?t=9158


(Tiger Dar) #5

Tylko co zrobić jak to wina zasilacza jest na gwarancji a wymienią go na taki sam model


(Cosik Ktosik) #6

Jeżeli cały komputer jest na gwarancji, to zanieś go serwisu.

Jeżeli tylko zasilacz, to pozostaje go oddać i spróbować się dogadać, aby za dopłatą sklep wymienił na lepszy. Inne wyjście to kupić lepszy, a sprzedać ten, który otrzymasz (lub posiadasz, może jest tylko za słaby).

Wcześniej jednak pożycz inny zasilacz, bo to może być poważniejsza awaria.


(Tiger Dar) #7

prawie nie wykonalne musiał bym pożyczyć zasilacz na 2-3 tygodnie ,jak pisałem wcześniej awaria tak się pojawia .


(Cosik Ktosik) #8

A podaj teraz odczyt napięć z biosu, okno PC Health status.


(Tiger Dar) #9

Vcore 1.33v

3.3V 3.20V

+5.0V 5.0V

+12.0V 12.2V

-12.0V 12.2V

bateria 3.0V

+5.0V SB 5.0V


(Cosik Ktosik) #10

Wgraj nowy Bios. Czy na płycie głównej nie ma widocznych uszkodzeń: http://obrazki.elektroda.net/54_1152205433.jpg ?


(Tiger Dar) #11

nie ma wygląda jak nowa

:smiley: